Snabbmodets baksidor: Tusentals ton osålda kläder hamnar i öknen

publicerad 4 december 2021
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På kort tid har den globala klädtillverkningen dubblerats och innehåller så mycket kemikalier att det är lika giftigt som plast. Konsekvenserna av detta “snabbmode” kan man bland annat se i öknen i Sydamerika – där dumpas varje år tusentals ton osålda kläder från Kina och andra asiatiska länder.

I norra Chile ligger den cirka 1000 kilometer långa Atacamaöknen, som är en av världens torraste platser tillsammans med Antarktis. Under ett år är nederbörden ungefär en millimeter och i vissa delar av öknen har ingen nederbörd fallit i historisk tid.

Dock är det inte det som är det särskilt besynnerliga med platsen, utan vad människor gjort för att sakta förstöra denna natur. Det är nämligen så att det är här man ser en del av det så kallade ”snabbmodets” baksidor. Här, mitt i den torra öknen, ligger tusentals ton osålda kläder från hela världen.

Dessa kläder är ofta tillverkade i Kina och Bangladesh, varifrån de fraktats till konsumenter i Europa, USA och delar av Asien, rapporterar Agence France-Presse. När kläderna inte sålts forslas de vidare till Chiles kust. Från huvudstaden Santiago reser sedan klädförsäljare till kusten för att köpa en del, som sedan smugglas ut till övriga Sydamerika. Däremot säljs inte alla kläder och man har beräknat att av de cirka 59 000 ton kläder som kommer till Chile varje år hamnar 39 000 ton i Atacamaaöknen.

Det som sedan inte säljs eller skickas vidare hamnar i en så kallad ”fri zon” eftersom ingen betalar de nödvändiga tullavgifterna för att transportera bort kläderna.

Enligt en rapport från FN:s miljöprogram 2019 har den globala klädtillverkningen fördubblats mellan år 2000 och 2014. Modeindustrin står också bakom tio procent av alla utsläpp av växthusgaser, vilket är mer än alla internationella flygningar och sjöfart tillsammans.

Enligt rapporten förbränns en sopbil med textiler varje sekund.

Dagens kläder innehåller många olika kemikalier och plast, därför är de skadliga för miljön oavsett om man bränner eller bara låter dem ligga. Kläder som är syntetiska och innehåller kemikalier kan dröja uppemot 200 år för naturen att brytas ner och de är dessutom lika giftiga som exempelvis däck eller plast. Därför har nu dessvärre Atacamaöknen fått nya berg – berg av textiler – som ett direkt resultat av vår tids “snabbmode”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!