Skövlingen av Amazonas minskar

publicerad 8 september 2023
- av Markus Andersson
En brasiliansk inspektör dokumenterar skogsavverkning i Amazonas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt satellitdata har avverkningen av Brasiliens Amazonasregnskog minskat med drygt 66 procent i augusti jämfört med samma månad förra året.

Det är rymdforskningsinstitutet Inpe som noterar att 563 kvadratkilometer regnskog avverkades under augusti 2023 – att jämföra med hela 1661 kvadratkilometer under augusti 2022.

Forskarna gläds särskilt åt trenden eftersom augusti vanligtvis är en av de månader då det avverkas mest skog.

Brasiliens vänsterregering under Luiz Inácio Lula da Silva tar på sig äran för den minskade skogsskövlingen och miljöminister Marina Silva hävdar att ”dessa resultat visar att Lula-administrationen är fast besluten att bryta den cykel av övergivande och tillbakagång som den förra regeringen stod för“.

Den förre presidenten Jair Bolsonaro fick under sin ämbetsperiod hård kritik och anklagades för att driva en politik som var skadlig för såväl regnskogen som de indianstammar som bor där. Han öppnade bland annat upp för gruvdrift i Amazonas och minskade de statliga medlen till den byrå som har i uppgift att skydda regnskogen, rapporterar den brittiska statskanalen BBC.

Lulas regering har däremot lovat att stoppa skövlingen av Amazonas helt innan 2030 och i augusti stod presidenten som värd för ett toppmöte med ledare för de åtta länder som delar på Amazonasbäckenet.

Deltagarna enades om att skapa en allians i syfte att bekämpa skogsavverkningen, men man misslyckades att förhandla fram tydliga gemensamma mål och strategier.

Fakta: Amazonas

Regnskogarna i Sydamerika betraktas allmänt som oerhört viktiga för den biologiska mångfalden. Cirka 40 000 växtarter, 3000 färskvattenfiskar och 370 arter av reptiler är kartlagda av forskare enligt WWF.

Mer än 2000 arter, däribland en apa som spinner som en katt, har upptäckts bara sedan 1999. Det uppskattas också att mer än en miljon insektsarter fortfarande är oupptäckta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!