Robin Hood-trädet kan leva vidare

publicerad 8 december 2023
- av Sofie Persson
Trädet stod framför romerska Hadrians mur, som är på Unescos världsarvslista.

Det historiska Sycamore Gap-trädet i Northumberland, en ikonisk brittisk symbol och populär filminspelningsplats, fälldes illegalt i höstas. Nu tror experter att Robin Hood-trädet kan leva vidare med frön och sticklingar.

Området vid trädet Sycamore Gap i Northumberland i norra England har länge varit betydelsefull för britterna och har i modern tid också använts för en filminspelning av Robin Hood: Prince of Thieves från 1991, trädet kallas därför ibland Robin Hood-trädet. Åtskilliga britter har exempelvis valt att sprida sin aska vid trädet och det är inte ovanligt med frierier kring platsen. Området är också en naturskön miljö för promenader, vilket uppmärksammades som extra betydelsefullt för britterna under coronakrisen. Trädet har också stått intill romerska Hadrians mur, som finns med på Unescos världsarvslista.

Fälldes med motorsåg

I september i år upptäcktes det att någon fällt trädet olagligen vilket skapat stor ilska hos allmänheten. Även direktören för Robin Hood-filmen, Kevin Reynolds, rasade över det fallna trädet.

Jag var helt förbluffad. Jag menar, jag var helt förstörd. Sedan blev jag rasande, sade han till brittiska BBC.

Trädet, en nästan 200 år gammal amerikansk platan, hade blivit nersågad med motorsåg. En 16-årig pojke greps snabbt för händelsen, men släpptes sedan. Polisen lade sedan fokus på tre vuxna män som man tror är inblandade i dådet.

Ännu har ingen åtalats för brottet, men brottsmisstankarna kan sträcka sig längre än till själva trädet. När det fälldes landade det på Hadrians mur, som av myndigheter uppges ha skadats.

Samhället sörjde det fallna trädet, och många besökte platsen för att utforska möjligheterna att rädda det i någon form.

Kan överleva

Experter är nu optimistiska om att trädet kan överleva genom frön och sticklingar. Andy Jasper, National Trusts chef för trädgårdar och parker, hoppas att omkring 30 procent av fröna och hälften av sticklingarna kommer att vara livskraftiga.

Under nästa år kommer vi att göra allt vi kan för att vårda fröna och sticklingarna, i hopp om att några kommer att växa till starka, robusta plantor, säger Jasper till amerikanska public service-radion NPR. Vilket ger en ny framtid för detta mycket älskade träd.

National Trust är en organisation som arbetar för bevara och skydda naturområden och byggnader i England, Wales och Nordirland. Vidare tror också Jasper att det finns hopp om att stammen kan växa tillbaka, men att det kan dröja flera år innan man vet om så är fallet.

Som med mycket annat inom landskapsrestaurering måste vi ha tålamod och ta oss tid att låta naturen göra sitt, säger han.

Allmänhetens reaktion på förlusten av trädet har varit “oöverträffad”, enligt National Trust. Sedan fällningen har omkring 17 miljoner människor följt nyheterna om trädet via dess sociala mediekanaler.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!