Rekordmånga bidrag i SM i fågelholk

publicerad 18 mars 2024
- av Sofie Persson
91 skolor i 65 kommuner deltar i tävlingen - vilket är rekordmånga.

Landets skolelever har skickat in 850 fågelholkar till årets upplaga av SM i fågelholk. Den 19 mars presenteras finalisterna på Skansen.

Varje år håller Naturskyddsföreningen tävlingen för att engagera skolklasser att bygga bon för fåglar. Bakgrunden är att man menar att det högintensiva skogsbruket har trängt ut lövskog, gamla träd och död ved, som många fågelarter är beroende av för att bygga bo, vilket i sin tur gör att det råder bostadsbrist för landets fåglar.

I år har 850 fågelholkar från 91 skolor i 65 kommuner inkommit till tävlingen. Det är rekordmånga bidrag sedan tävlingen började för 16 år sedan och det är dessutom 35 fler skolor som deltar än förra året.

Bidragen har fullkomligt rasat in i år. Det är otroligt kul att se att allt fler elever och skolor engagerar sig för bostadsbristen i skogen, Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Juryn väljer ut 15 finalistbidrag i tre ålderskategorier: förskoleklass–årskurs 3, årskurs 4–6, samt årskurs 7–gymnasiet. Dessa kommer att presenteras på Lill-skansen den 19 mars varefter privatpersoner får rösta digitalt på sina favoritbidrag fram till 7 april. De tre vinnande skolklasserna presenteras sedan den 10 april.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!