De långtflygande havsfåglar som jagar runt Antarktiska oceanen kan knytas till både hur bra havets ekosystem mår, och hur klimatet reguleras. Det beror på deras förhållande till fytoplankton, enligt forskning vid University of California, Davis, som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.

När fytoplankton blir uppätna av krill släpper de ifrån sig dimetylsulfid. Doften lockar till sig fåglar som äter krillen. Samtidigt bildar dimetylsulfiden svavelföreningar i atmosfären, som uppmuntrar molnbildning, vilket hjälper till att reflektera bort solljus och kyla ned planeten. Fåglarna gödslar samtidigt planktonen med järn, som är sällsynt i havet.
Många av dessa fåglar är dock på väg att minska och nästan hälften är listade som hotade eller värre, vilket kan komma att få konsekvenser för havens produktivitet.
Att dimetylsulfid spelar en roll i klimatet misstänkte forskare redan på 1980-talet. Hypotesen var att varmare hav ger mer plankton, som släpper ut mer dimetylsulfid och därmed get en starkare kylningseffekt.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.