Överfisket allvarligare än väntat

publicerad 26 maj 2013

Effekterna och de ekologiska kostnaderna för det globala överfisket har varit större än modellerna hittills har kunnat förutse.

Många arter kommer inte att kunna återhämta sig om fisket fortsätter i samma takt som i dag, visar forskare från Kanada och Norge i en ny studie som publiceras i det senaste numret av tidskriften Science.

Forskarna har studerat data för 153 olika arter av fisk och rygg- radslösa djur som har minskat under en hållbar nivå. De drar slut­satsen att det även är viktigt att ta hänsyn till en arts livsutveckling, exempelvis hur lång tid det tar innan de blir könsmogna, när man ska göra uppskattning om deras bevarandestatus.

De flesta fiskpopulationer är motståndskraftiga för måttligt över­fiske och har en god chans att återhämta sig inom tio år om fisket snabbt minskar, uppger forskarna. De arter som är mest utfiskade och samtidigt har en långsam livsutveckling är de som har minst chans att återhämta sig.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.