Nya rön: Växtceller pratar om vädret

publicerad 30 november 2016

Växter har strategier för att anpassa sig till en föränderlig miljö, till exempel växlande ljustillgång. Växtcellen gör detta genom att producera speciella ”pratande” proteiner.

Louise Norén Lindbäck, vid Umeå Universitet, har identifierat en ny mekanism som styrs av signalmolekyler i klorofyllsyntesen. Dessa tetrapyrroler kan aktivera en signal som sänds från kloroplasten, där fotosyntesen sker, till kärnan.

Signalen informerar kärnan om vilka gener som ska slås på eller stängas av för att anpassa cellmaskineriet till förändringar i miljön.

Norén Lindbäck har även identifierat specifika proteiner som styr aktiveringen av vissa gener som reglerar kloroplastutveckling. Proteinerna är särskilt viktiga för en grodd som kommer upp ur jorden och behöver justera dess metabolism till ljuset.

I ett större perspektiv kan mina resultat bidra till att bättre förstå hur växter överlever när klimatet förändras, säger Louise Norén Lindbäck.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet



Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.