Nya rön: Växtceller pratar om vädret

Publicerad 30 november 2016

  Växter har strategier för att anpassa sig till en föränderlig miljö, till exempel växlande ljustillgång. Växtcellen gör detta genom att producera speciella ”pratande” proteiner.

  Louise Norén Lindbäck, vid Umeå Universitet, har identifierat en ny mekanism som styrs av signalmolekyler i klorofyllsyntesen. Dessa tetrapyrroler kan aktivera en signal som sänds från kloroplasten, där fotosyntesen sker, till kärnan.

  Signalen informerar kärnan om vilka gener som ska slås på eller stängas av för att anpassa cellmaskineriet till förändringar i miljön.
  Norén Lindbäck har även identifierat specifika proteiner som styr aktiveringen av vissa gener som reglerar kloroplastutveckling. Proteinerna är särskilt viktiga för en grodd som kommer upp ur jorden och behöver justera dess metabolism till ljuset.

  I ett större perspektiv kan mina resultat bidra till att bättre förstå hur växter överlever när klimatet förändras, säger Louise Norén Lindbäck.

   

   

  Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!