Läckan vid Fukushima värre än befarad

publicerad 8 augusti 2013

300 ton radioaktivt grundvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima läcker ut varje dag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Wikimedia Commons/PM3/CC-BY-SA-3.0
Foto: Wikimedia Commons/PM3/CC-BY-SA-3.0

Japans premiärminister Shinzo Abe har nu beordrat regeringen att ta tag i situationen och hjälpa till med saneringen. Detta efter att Tepco – som driver Fukushima – erkänt att omfattningen av läckan från kärnkraftverket inte kunnat uppskattats.

Den världsomfattande miljöorganisationen Greenpeace har riktat skarp kritik mot såväl japanska myndigheter som kraftbolaget Tepco för deras hantering av katastrofen.

”Greenpeace kräver att de japanska myndigheterna att gör allt som står i deras makt för att lösa situationen. Det inkluderar större öppenhet och ta internationell expertis för att hitta lösningar”, skrev Dr Rianne Teule från Greenpeace International i ett e-postmeddelande till Reuters.

Nu öppnar regeringen och Tepco för att bygga en mur av is runt kärnkraftverket, för att hindra det radioaktiva grundvattnet från att spridas. En sådan mur beräknas kosta 2,6 miljoner kronor. Det är dock oklart om den kommer att byggas.

– Just nu finns det inga detaljer (av projektet ännu). Det finns ingen plan, ingenting, så det finns inget sätt som vi kan granska den på, säger Shinji Kinjo, som leder en arbetsgrupp som jobbar med Fukushimaläckan, till Reuters.

Veckorna efter att kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 inträffat fick Tepco tillstånd av myndigheterna att släppa ut tiotusentals ton förorenat vatten i havet, skriver TT. Åtgärden fick skarp kritik från grannländer och lokala fiskare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!