Jordbrukets farliga utsläpp

publicerad 25 oktober 2014

Utsläpp av ammoniak från jordbruk utgör en större hälsorisk än vad man tidigare trott, enligt forskning vid Harvard University.

Utsläpp av ammoniak kan inte enkelt översättas till en specifik mängd partiklar. Det beror på väderförhållanden och närvaron av andra ämnen som exempelvis sulfat och salpetersyra. Därför an­vänds datormodeller över luftens sammansättning för att undersöka hur föroreningarna bildas.

Mest utsatta är områden nedvinds från stora jordbruksanläggningar, där ammoniaken kan blandas med till exempel bilavgaser. Totalt kostar de hälsoproblem som orsakas av dessa utsläpp 36 miljarder dollar om året i USA, eller hundra dol­lar per kilo ammoniak, enligt studien, som tryckts i Environmental Science & Technology.

Små partiklar på 2,5 mikrometer – en trettiondel av tjockleken av ett människohår – utgör en fara då de fastnar i lungorna vid inandning. Över tid ökar det risken för hjärt- och lungsjukdomar och kan leda till dödsfall.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.