Foto: Green Energy Futures/CC BY-NC-SA 2.0

Gamla vindkraftverk exporteras

Publicerad 5 januari 2017, uppdaterad kl. 12:05

Låga svenska elpriser gör att gamla vindkraftverk monteras ned för att säljas vidare till bland annat Italien. Där finns det till exempel särskilda statliga stöd för småskalig produktion.

Erik Josefsson driver ett bolag som är specialiserat på att demontera vindkraftverk.

Annons:


Dels är det för att elpriserna är så mycket bättre i Italien, ungefär tio gånger högre än i Sverige. Dels är det för att verken är en bit över 20 år. Risken för haverier ökar och då är det ett bra avslut för ägarna att demontera och sälja vidare, säger han till P4 Halland.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Dacke

  Det finns en enkel förklaring till att el-priserna är 10 ggr så höga i Italien och det är att det finns ingen kärnkraft i landet. Sedan kan man fråga sig hur industrin kan konkurrera med så högt el-pris och då i synnerhet då omgivande länder bygger ut sin (ex. Frankrike)? Utvecklar Sverige sin egen kärnkraft har vi hux flux fått en ny exportvara i våra gamla slitna vindsnurror och det kan behövas då vår industri backar för varje dag.

 • Varmlandstok

  Jag kommer ihåg, när jag för länge sedan sålde en gammal trasig dator för 1000kr.
  Min fru sa, att hon inte trodde, att jag skulle få någonting för skräpet.

 • Bertil Andersson

  ” låga svenska elpriser gör……….. ” Låter som ett väldigt kortsiktigt tänkande. Borde inte energiproduktionen bygga på långsiktighet och inte jaga upp sig över att elpriset just nu är lågt? Vem har dessutom inte retat sig till vansinne när ngn prominent person bakom elproduktionen som har sagt: ” Nivån i vattenmagasinen är låg vi måste höja priserna?! Med medias hjälp så kan vilka sanningar som helst basuneras ut.

 • Bertil Andersson

  OT. Efter många års slentrian och lathet så började jag undersöka elpriserna hos olika leverantörer ocg fann att det fanns mycket billigare leverentörer än den jag hade så jag bytade leverantör. Den nya leverantören fixade allt Jag erfor att jag på detta lilla evengemang så belv min elräkning nästan 50% billigare. Det finns många bra jämförelse sajter på nätet..

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend