Forskare varnar för manipulation av klimatet

publicerad 29 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Geoengineering, det vill säga teknisk manipulation av klimatet i massiv skala, för med sig stora risker. Det menar forskare som även varnar för att vi vet alldeles för lite om de negativa långsiktiga effekterna.

Idag diskuteras möjligheterna att använda sig av speglar i rymden som ska minska strålningen, svavelpartiklar som sprayas ut i stratosfären och koldioxiddammsugare för att manipulera och minska den globala uppvärmningen.

En av metoderna som har lyfts fram som ett alternativ för att minska uppvärmningen är att bränna biomassa som redan har bundit koldioxid och på så sätt fånga upp den koldioxid som bildas varpå gasen sedan lagras i berggrunden och ny biomassa planteras. Detta skulle kunna leda till att mängden koldioxid som redan finns i atmosfären minskas och värmen skulle kunna läggas på att värma upp bostäder, rapporterar Ny Teknik.

Forskare i Linköping är dock skeptiska eftersom metoden precis har börjat testas i liten skala men också för att man och man inte ännu vet hur stora riskerna är för läckage och vad detta kan få för konsekvenser. Man oroar sig också för hur mycket koldioxid som faktiskt kan lagras i berggrunden och att odlingen av biomassa kommer att konkurrera med odlingen av mat.

Att spraya stratosfären skulle enligt forskarna kunna leda till att haven försuras och att ozonlagret bryts ner och även i övrigt menar man att de metoder som föreslagits för att bekämpa uppvärmningens symptom är riskabla och har testats alldeles för lite.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!