Forskare: Isbjörnar drev valrossar i döden – inte klimatförändringar

publicerad 17 april 2019
- av Isac Boman

Ett videoklipp från Netflix dokumentärserie Our Planet blev viral efter påståenden om att smältande isar tvingar upp valrossarna på höga klippor som de sedan störtar ner ifrån och dör. Zoologer menar dock att dokumentären visar en felaktig bild och att det i själva verket var isbjörnar som drev valrossarna ner från klipporna.

Filmklippet som har delats miljontals gånger på olika sociala medier används flitigt som ett argument för att vi måste skynda oss att stoppa den globala uppvärmningen. I dokumentären påstås det att isbjörnarna letar sig högre och högre upp på klipporna för att komma undan den smältande isen och att hundratals valrossar på grund av detta i en stund av förvirring och dålig syn störtar ner från klipporna och dör.

Susan Crockford, zoolog vid universitetet Victoria i Brittiska Columbia, menar på att det är betydligt mer sannolikt att det var isbjörnar som jagade ner valrossarna från stupet. Hon pekar bland annat på en känd incident från 2017 som utspelade sig i samma område och samma tidsperiod då Netflix-dokumentären filmades och där en större grupp isbjörnar i östra Ryssland fick valrossar att agera på just det här sättet och störta ner från klippor och dö.

Chockerande bilder på valrossar som faller utför klippor, men orsaken är inte klimatet menar zoologer

– Den här mäktiga berättelsen är fiktion och emotionell manipulation av värsta slaget, säger Crockford till The Telegraph.

– De här valrossarna som syns i Netflix-filmen drevs med största sannolikhet ner från klipporna av isbjörnar i en väldokumenterad incident från 2017, inte för att de var förvirrade på grund av en kombination av smältande isskydd och dålig syn.

Det är inte heller första gången där ett program där David Attenborough som gör berättarrösten anklagas för fusk och manipulation, enligt DailyMail. 2011 tvingades filmskaparna av programmet Frozen Planet erkänna att de använt filmklipp från zoon på isbjörnsungar och blandat dessa med videoklipp med isbjörnar i det vilda. 2017 användes studiofoton från laboratorier för att visa upp korallblekningar som annars bara kan filmas med speciella kameror och utrustning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!