Floder bär plast till haven

publicerad 2 november 2017

Plastskräp i haven hamnar där huvudsakligen för att den sköljs ut genom stora floder, enligt en studie som publicerats i Environmental Science & Technology.

Forskarna har sammanställt flera tidigare studier kring mängden plast i flodvatten och funnit en bestämd korrelation.

– Ju mer avfall det finns i ett avrinningsområde som inte rensas upp ordentligt, desto mer plast hamnar i floden och bärs ut till havet, säger Christian Schmidt, hydrogeolog vid Helmholtz centrum för miljöforskning.

– Koncentrationen av plast är betydligt större i stora floder än små. Plastmängden ökar alltså oproportionerligt mycket snabbare än storleken på floden.

Forskarna beräknar att de tio mest förorenade floderna – varav två finns i Afrika och åtta i Asien – står för runt 90 procent av tillförseln av plast till haven. Att bara halvera mängden plast i dessa floder skulle vara en stor framgång, säger Schmidt, men för att det ska kunna uppnås behövs bättre avfallshantering och större kunskap bland människorna i området.

– Vi hoppas att vår studie kan bidra till en positiv utveckling så att problemet på sikt kan minskas, säger Schmidt.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.