Faran med strålning i två nya rapporter

Enligt två nya forsknings­sammanställningar är det nu tydligt att strålning från såväl trådlös teknik som lågfrekventa fält är skadlig för levande celler. Det skri­ver Strålskyddsstiftelsen i ett pressmeddelande.

publicerad 2 oktober 2014

Sammanlagt 144 undersök­ningar visar skadliga effekter på nervsystemet av strålning från trådlös teknik (mobiltelefoner, mobilmaster eller trådlösa nät­verk). Motsvarande effekter sågs i 94 undersökningar som gällde exponering för lågfrekventa falt (exempelvis från transformatorer, elledningar, kraftledningar).

Skador på cellers dna sågs i 74 studier vid exponering för strålning från trådlös teknik och i 49 studier av lågfrekventa fall. Uppgifterna har sammanställts i en ny uppdatering av forsk­ningsläget från Bioninitiative Working Group bestående av en grupp världsledande experter.

Den nya uppdaterade sam­manställningen visar att en överväldigande majoritet, eller mellan 65 och 90 procent av tillgängliga publicerade forsk­ningsresultat, visar dessa skadliga effekter.

Ytterligare en sammanställ­ning av all tillgänglig forskning presenterades nyligen av en in­ternationell forskargrupp under ledning av Igor Yakymenko vid Institute of Experimental Pathology, Oncology and Radiobiology i Kiev, Ukraina. Den visar att 76 av totalt 80 undersökningar av strålning från trådlös teknik orsakar oxidativ stress i cellerna. De skadliga effekterna på celler har setts vid nivåer som är långt under de gränsvärden som gäl­ler för mobilstrålning i de flesta länder, inklusive i Sverige, och som rekommenderats av den industrinära organisationen ICNIRP.

Oxidativ stress anses kunna orsaka en lång rad olika sjuk­domar, bland dem cancer och Alzheimers. Det är också en bakomliggande orsak till DNA-skador.

Gällande gränsvärden skyddar endast mot omedelbara effekter av sex minuters exponering då strålningen är så intensiv att den värmer upp vävnad, så kallade ”termiska effekter”. De nu till­gängliga sammanställningarna gäller effekter som visats vid lägre så kallade ”icke-termiska” nivåer som gränsvärdet alltså inte skyddar mot.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!