Fältbiologer vill bekämpa invasiva arter på nationaldagen

publicerad 7 juni 2019

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ideella föreningen Fältbiologerna uppmärksammar den invasiva lupinväxten och hur man bäst kan bekämpa spridningen av den. ”Den 6 juni är det Stora lupinbekämpardagen. Gå till attack mot en blomma som har invaderat naturen”, uppmanar Fältbiologerna.

På nationaldagen uppmärksammar Helsingborgs Dagblad (HD) att Sveriges fältbiologer utsett nationaldagen till den ”Stora lupinbekämpardagen”, då alla svenskar bör bekämpa invasiva växtarter som hotar den biologiska mångfalden i landet.

Lupinerna ser vackra ut, men där de har etablerat sig kan ingenting annat växa. En växt som konkurrerar ut alla andra kallas invasiv och bör bekämpas, anser en enig skara svenska naturvårdare och biologer”, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt Fältbiologerna bör man gräva upp lupinerna när man ser dem, eller slå ner dem med lie och lägga plantorna bland brännbart avfall. Om man väljer att plocka en bukett ska denna också brännas när den vissnat, för att hindra att växten sprider sig ytterligare. På sin sajt har fältbiologerna presenterat en åtgärdslista:

VAD KAN JAG GÖRA?

  • Nivå 0 – MINIMUM. Bidra inte till spridningen av lupiner. Så inte lupiner i din trädgård eller någon annanstans.
  • Nivå 1. Plocka lupiner. Gör en vacker bukett men släng dem sedan på rätt sätt, d.v.s. skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.
  • Nivå 2. Plocka fram lien och slå lupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.
  • Nivå 3. Gräv upp lupiner. Samla ihop rötterna du och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.
  • Nivå 4 – HARDCORE. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

 

Enligt HD är invasiva arter ”bokstavligen ett växande problem, både i Sverige och andra länder”. Man menar att det vanligaste är ”växter som har importerats från fjärran länder, planterats i trädgårdar och därifrån spritt sig ut i en natur där de saknar naturliga fiender”.

EU har till och med en lista över invasiva växter som är förbjudna att plantera inom unionen eftersom de hotar den inhemska biologiska mångfalden. Men enligt HD finns det i Sverige ännu fler invasiva arter som inte finns med på EU:s lista, men som likväl ställer till med en massa problem.

 

Källor: HD.se samt Fältbiologerna

Fakta lupiner

Lupinen är en invasiv art från Nordamerika. Den har spritt sig rasande snabbt i Sverige och tar därmed växtplats från flera av våra mest älskade arter. Dessutom binder den kväve, vilket gör marken mer näringsrik. Då trivs inte flertalet blommor. Eftersom många blomsterarter försvinner, får också insekter det svårare att klara sig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!