Miljö

Enkla knep för sparsam körning

Att behärska det som kallas för sparsam körning, alternativt EcoDriving, är inte så avancerat som man kan tro. Det handlar bara om att framföra fordonet med hederligt klassiskt sunt förnuft. NyD ger dig tips på hur du bemästrar körningen.

Foto: Jace Turner
Foto: Jace Turner

Här nedan följer flera tips på hur du kan minska bränsleförbrukningen samt värna om både din bil och miljön.
Planera körningen: Försök att ha koll på det som händer genom att höja blicken. Du kan undvika hastiga inbromsningar och onödiga stopp om du håller avståndet till framförvarande bil.

Jämt gaspådrag: Jämn fart kan ge högre snitthastighet än ryckig körning. Dessutom bör man i den mån det går hålla hastighetsgränserna – det sparar bränsle och pengar samt minskar koldioxidutsläppen.

Använd motorvärmare: Genom att använda en så kallad motorvärmare kan du minska bränsleförbrukningen vid kallstarter, som också sker när det är plusgrader.

Rätt däcktryck: Med lite extra tryck i däcken rullar bilen enklare. Enligt Trafikverket bör däcktrycket vara 10-15 procent högre än det rekommenderade. Det minskar både däckslitaget och bränsleförbrukningen.

Motorbromsa: Det rekommenderas att man motorbromsar istället för att fotbromsa när det är möjligt. Detta kan göra att man sparar flera hundra kronor per år i bränslekostnader.

 

 

Källa: Trafikverket och Miljöfordon Syd

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!