Enkla knep för sparsam körning

publicerad 14 april 2014

Att behärska det som kallas för sparsam körning, alternativt EcoDriving, är inte så avancerat som man kan tro. Det handlar bara om att framföra fordonet med hederligt klassiskt sunt förnuft. NyD ger dig tips på hur du bemästrar körningen.

Foto: Jace Turner
Foto: Jace Turner

Här nedan följer flera tips på hur du kan minska bränsleförbrukningen samt värna om både din bil och miljön.

Planera körningen: Försök att ha koll på det som händer genom att höja blicken. Du kan undvika hastiga inbromsningar och onödiga stopp om du håller avståndet till framförvarande bil.

Jämt gaspådrag: Jämn fart kan ge högre snitthastighet än ryckig körning. Dessutom bör man i den mån det går hålla hastighetsgränserna – det sparar bränsle och pengar samt minskar koldioxidutsläppen.

Använd motorvärmare: Genom att använda en så kallad motorvärmare kan du minska bränsleförbrukningen vid kallstarter, som också sker när det är plusgrader.

Rätt däcktryck: Med lite extra tryck i däcken rullar bilen enklare. Enligt Trafikverket bör däcktrycket vara 10-15 procent högre än det rekommenderade. Det minskar både däckslitaget och bränsleförbrukningen.

Motorbromsa: Det rekommenderas att man motorbromsar istället för att fotbromsa när det är möjligt. Detta kan göra att man sparar flera hundra kronor per år i bränslekostnader.

 

 

Källa: Trafikverket och Miljöfordon Syd
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.