Costa Rica står upp mot gruvexploatering

Sydamerikanska Costa Rica har förbjudit gruvbolag att exploatera landet. Det kan stå dem dyrt, för kanadensiska Infinito Gold drar nu Costa Rica till domstol för att man nekats bygga en guldgruva i Crucitasregionen.

publicerad 6 januari 2014
Infinito Golds planerade gruvbrytning har rört upp starka känslor hos lokalbefolkningen.

För tre år sedan valde Costa Ricas regering att förbjuda dagbrottsmetallbrytning. Det innebar att Infinito Golds planer gick i stöpet. Man planerade att bryta guld genom en gruva i Crucitasregionen i norra Costa Rica, rapporterar GlobalNews.ca.

Infinito Gold gavs inte tillåtelse att börja med gruvbrytningen trots att den, enligt gruvbolagets utsago, var laglig enligt Costa Ricas regelverk. Man anser att Costa Ricas förbud skadar de bilaterala avtalen mellan Kanada och Costa Rica.

Om inte tvisten kan lösas är Infinito beredda att vidta alla nödvändiga åtgärder för att fullfölja skillnaderna enligt det bilaterala investeringsavtalet, skrev oljebolaget i ett pressmeddelande.

I och med att bolaget väljer att dra den Costa Ricanska staten till en internationell skiljedomstol har det föga oväntat rört upp starka känslor i Costa Rica.

– Det är en förolämpning mot vårt folks intelligens, säger advokaten Edgardo Araya till GlobalNews.ca.

Men det är inte bara costaricaner som är upprörda över Infinito Golds agerande. Känslorna finns också i gruvbolagets hemland, Kanada.

– Jag tycker det är förkastligt… det är oansvarigt och ger den kanadensiska gruvindustrin ett dåligt rykte, säger Jamie Kneen från den kanadensiska organisationen MiningWatch.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.