Brittiska regeringen kör över grevskap om frackingförbud

publicerad 6 oktober 2016
Majoriteten av befolkningen i Lancashire är för ett frackingförbud

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens regering har givit sitt godkännande till fracking i grevskapet Lancashire, trots att de lokala politikerna redan röstat för ett förbud.

Frågan om fracking fortsätter att vara en het potatis. Miljörättsorganisationer och forskare pekar på att fracking är skadligt för såväl miljön som för människor, bland annat kan fracking orsaka jordbävningar. Andra ser den som en effektiv och revolutionerande metod för att utvinna fossila bränslen såsom naturgas.

I det brittiska grevskapet Lancashire förbjöd lokalpolitikerna ifjol fracking på särskilda platser. Trots detta ger nu landets regering sitt godkännande till att låta företaget Cuadrilla använda sig av fracking i Lancashire, skriver The Guardian.

Regeringens beslut har föga förvånande rört upp starka känslor bland lokala miljörättsorganisationer som menar att regeringen inte lyssnar på folket (en majoritet av invånarna i Lancashire motsätter sig fracking) i miljöfrågor.

Det här är ett totalt förkastande av demokratin. Vi är ganska oroliga och mycket upprörda, säger Pam Foster, företrädare för organisationen Residents Action on Fylde Fracking, till BBC.

De partier som motsätter sig regeringens beslut att köra över lokalpolitikerna om fracking är Liberaldemokraterna och Green Party. Den brittiska regeringen menar att man genom att ignorera frackingförbudet kommer skapa tusentals nya jobb i Lancashire.

Fakta: Fracking

Hydraulisk spräckning, även hydraulisk uppspräckning, på engelska Hydraulic fracturing eller populärt fracking, är en metod för att utvinna fossila bränslen såsom naturgas.

Processen går ut på att man i ett borrhål i marken under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier.

Metoden har blivit kritiserad internationellt på grund av rädsla för miljöpåverkan samt hälsorisker orsakade av kemikalierna.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!