Bricketter räddar afrikanska skogar

publicerad 18 juni 2013

Nationalparken Kibale i Uganda hotas av avskogning då lokalbe­folkningen hugger ned träd för att använda dem som bränsle. Det är något som pågått under en lång tid, men då befolkningen ökat har avverkningen blivit ohållbar.

Det är något som stiftelsen New Nature Foundation för­söker råda bot på genom ett program där lokalborna byter in sitt avfall mot bricketter för eldning. Bricketterna, som tillverkas av avfall som skal från nötter och potatis, papper och kreatursspillning, brinner lika bra som kol utan att något trä behöver brännas. Byteshandeln gör att även de fattiga, som annars skulle ha huggit sin egen ved i reservatet, kan få tag i bricketterna, vilket tillsammans med bränslesnåla spisar märkbart har minskat trycket på skogen.

Samtidigt märks andra positiva förändringar. När de inte behöver ge sig in i skogen för att hugga ved har de unga flickorna tid att gå i skolan, och sjukdomsrisken har minskat när människor slipper ha så mycket kontakt med vilda djur, skriver Mongabay.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.