Bättre metod för fosforanalys

publicerad 23 november 2015
Algblomning

Ett nytt sätt att analysera fosfor i jordar med kärnmagnetisk resonansspektroskopi (NMR) ger en mer korrekt bild av detta livsviktiga näringsämne i miljön.

Informationen kan vara viktig för att lösa problem som övergödning, algblomning och bidra till ett hållbart markbruk, enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Metoden fungerar över förväntan bra, i synnerhet för analys av organiskt bundet fosfor som är central för transporten av fosfor från jord till växt, säger Johan Vesergren som utvecklat metoden.

Ett problem med den gängse analysen är att man tillsammans med fosforn extraherar metalljoner som försämrar upplösningen på de spektra som fås i NMR.

Men genom att behandla proverna med svaveljoner kunde Johan Vestergren separera järn- och manganjoner från proverna och göra det möjligt att använda en ny mätmetod som tillåter identifiering av en fosforförening som varit ”osynlig” tidigare metoder.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.