Akut smoglarm i Peking

Kinesiska myndigheter har utfärdat ett akut larm över den förorenade luften i Peking. Smognivån höjs nu till den högsta möjliga nivån.

publicerad 9 december 2015
Peking kvävs i smog

Den förorenade luften, kallad smog, som är en blandning av dimma och luftföroreningar, i Peking har blivit karakteristisk för den kinesiska huvudstaden med sina 21 miljoner invånare.

Nu har luften blivit så förorenad att människor och barn med andningsproblem uppmanas att stanna inomhus. Dessutom är skolorna i staden stängda från måndag till och med torsdag.

Samtidigt som biltrafiken under veckan nästan halverats till följd av myndigheternas rekommendationer har försäljningen av ansiktsmasker för att skydda sig mot föroreningarna ökat med 41,4 procent jämfört med föregående månad.


Fakta: Smog

Smog kommer av engelskans smoke, rök och fog dimma, och betecknar en blandning av dimma och luftföroreningar som främst förekommer i storstäder.

Kolväten bidrar till smogen.

 

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.