Så använder du dina skal till nyttigheter

Uppdaterad mars 9, 2022, Publicerad mars 5, 2022
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

168 970 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Visste du att bananskal faktiskt kan användas till ett gott och nyttigt banan-te? Eller varför inte göra en smoothie av vattenmelonskal? Här tipsar vi om nyttiga användningsområden för skal som man annars oftast bara slänger bort.

I en tid som denna då matpriserna höjs och världen känns osäker kan det vara till sin fördel att ta vara på allt man kan. Armen Adamjan är en influencer som gjort sig känd genom sitt konto “creative explained” på sociala medier, där han visar kreativa sätt att använda och ta vara på diverse råvaror. Han har även skrivit två böcker, som går under namnet Don't throw it out 1 & 2, om just att ta vara på saker. Att ta vara på skalet från matvaror är någonting Adamjan gillar och Nya Dagbladet har kikat på hans bästa tips.

Kom ihåg att alltid skölja dina frukter och grönsaker noggrant. Naturskyddsföreningen rekommenderar att man köper ekologiska frukter och grönsaker för att undvika bekämpningsmedel. Speciellt bananer, vindruvor och potatis är hårt besprutade.

Ananasskal

Ananas innehåller förutom mängder med c-vitamin även något som kallas bromelain, som är en form av proteolytiskt enzym som exempelvis kan hjälpa till att minska inflammation, stödja hjärthälsan och enligt vissa studier även vara bra mot pollenallergi, enligt sajten Passion för Hälsa.

Koka upp skalen och låt sedan sjuda i ungefär 20 minuter. Då får man en väldigt näringsrik dryck som kan ge en extra skjuts till immunförsvaret, vara bra för tänderna och även huden, menar Adamjan. Lägg dem sedan i en tom tepåse och drick tillsammans med honung. Ett tips är att göra egna tepåsar med hjälp av kaffefilter som sajten God Jord tipsar om, men det finns också tomma tepåsar att köpa. Att dricka den nerkyld är också ett alternativ, förvara i en tät behållare i kylen. Drycken kan även användas som växtnäring, det är då viktigt att den kallnat helt.

Bananskal

Bananer innehåller bland annat mycket kalium och magnesium men även bananskalen ska vara väldigt nyttiga att äta och innehåller höga halter av vitamin B6 och B12, enligt Må Bra.

Koka bananskalen i tio minuter så har du ett gott och nyttigt banan-te. Det ska kunna göra att man sover bättre och även vara bra mot en uppblåst mage. Vill man inte dricka det kan man även ge det till sina plantor (kom ihåg att låta det kallna först).

En enkel ansiktsmask kan vara att helt enkelt smörja in ansiktet med insidan av bananskalet och sedan låta det verka i cirka 15 minuter. Det ska hjälpa till att exfoliera huden och förebygga mörka ringar under ögonen.

Ett billigt alternativ till skoputsning kan vara att smörja in läderskor med bananskal.

Vill man ha en näringsrik hårinpackning kan man mixa bananskalet med ett ägg som man sedan masserar in i håret. Låt det sitta i i cirka 15 minuter innan ursköljning.

Foto: stux/Pixabay

Äggskal

Har du ett gäng växter hemma är detta ett ypperligt sätt att ge dem en extra kick, menar Adamjan. Lägg skalen i en mixer, matberedare eller en kaffekvarn och mixa till ett fint pulver. Tillsätt sedan lite vitvinsvinäger, som kommer att göra att skalen absorberar syran i vinägern och i princip innebär att man extraherar kalcium från skalen. När processen är klar kommer det att finnas kvar en vit fluffig konsistens på toppen som man sedan kan skeda ur och blanda med vatten. Då får man en högkoncentrerad växtnäring med kalcium.

Vill man ha en enklare variant kan man koka äggskal tillsammans med morötter (eller varför inte morotsskal?) i tio minuter och sedan låta stå i minst sex timmar.

Granatäppleskal

Den här goda frukten innehåller mycket antioxidanter, men faktiskt är skalen mer packade med dessa nyttigheter än frukten i sig.

Tillaga skalen, och även innerskalen, i cirka 180 grader i 30 minuter. Det går också fint att lämna dem framme i ett soligt fönster i cirka tre dagar för samma effekt. När skalen är helt torkade, mixa dem till ett pulver. Sedan kan man göra te som kan hjälpa mot bland annat halsont, hosta eller ont i magen. Om inte annat är det nyttigt i sig att dricka.

Mixa med citronjuice för en välgörande ansiktsmask som kan hjälpa mot bland annat akne. Skölj av efter 20 minuter.

Avokado

Denna superfrukt är populär att äta på grund av bland annat sina nyttiga fetter, antioxidanter och vitaminer. Däremot är det inte enbart frukten i sig som är nyttig, utan även skalet.

Tillaga avokadoskalen i ugnen i cirka 100 grader under ungefär en timme. De ska bli ordentligt torkade så man kan mixa dem till ett pulver. Pulvret kan man sedan använda till smoothies, smaksättning i mat (exempelvis dressing eller en kall dipp) eller lägga i en tepåse, tillsätta honung och dricka som te.

Blanda även med ägg och honung för en bra hårinpackning som kan hjälpa mot frissigt och skadat hår. Låt vara i 30 minuter innan ursköljning.

Bonus: Avokadokärna

Dela kärnan i fyra delar och mixa den till ett fint pulver. Pulvret kan man sedan använda som te, i smoothies eller som växtnäring.

Pulvret innehåller flera antioxidanter som kan hjälpa mot bland annat inflammationer och högt blodtryck, menar Adamjan.

Det ska även fungera bra att blanda det med äggvita och använda som en rengörande skrubb i ansiktet, vilket ska kunna hjälpa till att öka kollagenproduktionen och ta bort döda hudceller.

Foto: congerdesign/Pixabay

Apelsinskal

Apelsiner är fullproppade med C-vitamin, betakaroten och flavonoider, enligt Sporthälsa. Frukten är också känd för att vara bra för huden.

Tillaga i ugnen i cirka 100 grader i 30 minuter och mixa sedan de torra skalen till ett pulver. Pulvret gör sig sedan gott som ett te som kan hjälpa mot bland annat dålig andedräkt och halsbränna.

Det kan även användas som ansiktsmask, då blandar man en tesked av pulvret tillsammans med honung och en skvätt vatten. Det kan också vara bra mot torr hy och kan hjälpa till att ta bort döda hudceller.

Vattenmelon

Den stora frukten består till mesta delen av vatten, men är ändå ack så nyttig. Fylld med mineraler, vitaminer och antioxidanter gör sig vattenmelonen bra som tilltugg en solig sommardag. Den är faktiskt extra bra att äta på sommaren eftersom den innehåller antioxidanten lykopen som kan bidra till att skydda huden mot solskador, enligt Kurera.

Även skalet är fyllt med nyttigheter, men är kanske inte så gott att äta som det är. Däremot kan man göra en riktig uppfriskande smoothie om man mixar skalet med is och citronjuice. Skalet innehåller mycket fibrer, ska kunna hjälpa till att stärka immunförsvaret samt även kunna minska blocktrycket. Det ska även kunna hjälp att ge syre till musklerna, vilket gör drycken bra att dricka innan träning.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så ska du tänka kring möglig mat

Publicerad today 20:15
– av Redaktionen
På citrusfrukter, äpplen och potatis kan man skära bort möglet – med minst två centimeters marginal.

40 procent av svenskarna slänger alltid möglig mat, enligt en undersökning från Livsmedelsverket. Undersökningen visar att kunskapen kring mögel varierar i svenska hushåll.

I konsumentundersökningen har man samlat in svar från 1044 svenskar i åldrarna 18 år och uppåt, i syfte att se kunskaperna kring mögel och livsmedel. Undersökningen gjordes mellan april och maj i år.

Resultaten visar att fyra av tio alltid slänger möglig mat. Samtidigt som sex av tio ofta skär eller skrapar bort mögel från livsmedel. Av dessa svarar hälften att det dock beror på vilket livsmedel det handlar om.

Av de som skär bort mögel svarar en av fyra att de gör det om det är lite mögel på livsmedlet, samtidigt som en av fem alltid skär bort mögel oavsett mängd.

Apelsiner går att äta

I genomsnitt slängs 16 kilo mat per person och år i Sverige. Främst är det frukt, grönsaker, bröd och mejeriprodukter som kastas. Undersökningen visar att fem av tio inte äter apelsin eller andra citrusfrukter om den möglat lite. Fyra av fem svenskar skär bort mögel på hårdosten, och tre av fem äter inte mjukt bröd som möglat.

Livsmedelsverket avråder från att äta mat som möglat, eftersom det kan finnas mögelgifter i den. Däremot finns det vissa undantag där man kan skära bort möglet. Citrusfrukter, äpplen och potatis är exempelvis okej att skära bort möglet på. Det ska dock vara minst två centimeters marginal. Samma gäller för hårdost. På sylt och mos där man har tillsatt minst 500 gram socker per kilo bär eller frukt kan man också äta om man tar bort mögelskiktet, även här gäller två centimeter.

Ät inte bröd och vindruvor

Bröd som möglat bör man dock inte äta, då även en liten bit mögel kan ha spridits i hela brödet utan att det syns. Även saft bör undvikas.

I vattnigare frukter och grönsaker, som exempelvis tomater och päron, kan också mögelgifter spridas i hela frukten - och därför bör man slänga den om den börjat mögla. Fikon, dadlar och vindruvor bör man aldrig äta om de börjat mögla, då de innehåller aflatoxin eller ochratoxin A som är de mest hälsoskadliga mögelgifterna. Det är dock okej att rensa bort de möglande frukterna i exempelvis en förpackning och äta de som inte möglat.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så håller du kylen kall vid strömavbrott

Publicerad september 30, 2025
– av Redaktionen
Öppna kylskåpet så lite som möjligt vid strömavbrott – varje gång du öppnar försvinner värdefull kyla som håller maten säker.

I oroliga tider finns det större risk för strömavbrott. I en ny rapport från Livsmedelsverket ger man råd till svenskar kring hur man ska hantera maten i kylskåpet innan, under och efter ett strömavbrott.

Strömavbrott har blivit vanligare i Europa och även Sverige, i somras drabbades exempelvis Gotland av två längre avbrott som orsakade problem för gotlänningarna. Om strömmen går börjar temperaturen i kylskåpet stiga redan inom några timmar, vilket sedan påverkar hur snabbt bakterier kan föröka sig i matvarorna.

Det finns några saker att göra som kan förlänga kylan och därmed hållbarheten på maten. Och vissa livsmedel håller längre än andra när det blivit varmare i kylskåpet, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Ha kallare

För att förebygga inför ett eventuellt strömavbrott bör man ha 4 °C i kylskåpet istället för 8 °C. På så vis håller maten lite längre. Det är också fördelaktigt att ha både kylklampar och vattenflaskor i frysen. Vidare rekommenderar Livsmedelsverket att man har en kyltermometer som inte är beroende av el i kylen. Ett tips är också att förvara maten rätt från början.

Ta tid

När det sker ett strömavbrott bör man notera tiden så man håller koll på hur länge kylskåpet varit strömlöst. Öppna heller inte kylskåpet i onödan, för det släpper ut kylan. Lägg också in eventuella kylklampar för att fördröja temperaturstigningen. I ett fullt kylskåp stiger också temperaturen långsammare.

Om elavbrottet har varat i högst 7 timmar och om temperaturen i kylskåpet från början var 4 °C kan man, om man inte tillhör någon riskgrupp med nedsatt immunförsvar, i vanlig ordning titta, lukta och i vissa fall smaka på matvarorna för att se att de är okej. Har man haft 8 °C är det fyra timmar som gäller istället.

Hushåll ska klara sig en vecka

Om det blir en större kris, där strömavbrott ingår, bör svenska hushåll klara sig utan kommunens hjälp under en vecka, enligt Livsmedelsverket. I första hand ska hjälpen gå till de som har det svårare, exempelvis äldre och sjuka. Därför bör man ha alternativ till sätt att laga mat på, som exempelvis campingkök eller grill.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Förvara skörden i vinter

Publicerad september 20, 2025
– av Sofie Persson
Många grödor går att torka, syra eller sylta.

Hur förvarar man potatis och morötter bäst utan jordkällare? Vad går egentligen att torka och frysa? Här har du några användbara tips på hur man kan förvara skörden för att den ska hålla i vinter.

Hösten närmar sig och skördetiden är här. Oavsett om man har en liten odling på balkongen eller en stor trädgård kanske man vill spara en del av det man odlat för att äta under vintern, något som allt fler börjat ägna sig åt bland annat mot bakgrund av de skenande matpriserna. Dock behöver man veta lite vad man gör när man ska förvara matvaror under de kalla månaderna.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 26 augusti 2022.


Torkning

Enklaste sättet att torka är med en torkmaskin, men det går också bra att torka i ugnen eller i rumstemperatur beroende på vad man ska torka. Alla kryddväxter går utmärkt att torka och görs bäst i rumstemperatur. Ett tips är att ta en bukett kryddor och sticka in den i en papperspåse och knyta runt öppningen så att kryddorna hänger i påsen. Sedan kan man hänga upp påsen och kryddorna kommer att torka i den och eventuella blad som ramlar av kommer att samlas i påsen. Chilifrukter kan också torkas genom att hängas upp. Bönor går bra att torka i ett soligt fönster.

Frukt och bär kan också med fördel torkas, vilket dock bör göras i torkmaskin eller ugn. Ett tips om man vill torka blåbär utan torkmaskin är att först låta dem stå i rumstemperatur i ungefär ett dygn innan man lägger in dem i ugnen. Det gör att en del av vätskan försvinner och förhindrar att blåbären blir till en stor, seg klump i ugnen.

Även zucchini och tomat går att torka i ugn.

Syra eller sylta

Att syra, eller fermentera, är en konserveringsmetod där man i korthet låter mjölksyrabakterier på grönsakerna omvandla, det vill säga fermentera, kolhydrater till bland annat mjölksyra som i sin tur gör att det blir syrligt, enligt Livsmedelsverket. Vanligaste är att man fermenterar vitkål, morötter, rödbetor, gurka och oliver. Det är viktigt att följa recept noga så att inte oönskade bakterier kommer in, vilket rentav kan göra att man blir sjuk.

Gillar man sötsaker är annars en idé att göra på det gamla goda viset, det vill säga göra saft, sylt, gelé, marmelad eller sirap. Många trädgårdar brukar överflödas av exempelvis rabarber, så passa på att göra lite sirap eller saft av det. Är man noga med hygienen kan saft och sylt hålla i minst 1 till 2 år oöppnade, men även längre än så.

Frys

Det går att frysa in det mesta men ibland är det bäst att förvälla först. Bär och frukt går exempelvis bra att frysa in som de är. Även tomater, zucchini och kryddväxter. Grönkål, broccoli och mangold kan man förvälla först. Det går att frysa in det mesta utan förvällning, men smakerna kan förändras och det finns risk för missfärgningar. Ett tips är att testa sig fram, men man bör inte förvänta sig att allt man fryser in är i samma skick när man tinat det. Exempelvis kan bladväxter bli sörjiga när man tinar dem, men det man kan göra är att smula ner dem i grytor eller smoothies för extra vitaminer.

Alternativ till jordkällare

Har man tillgång till jordkällare kan man förvara exempelvis potatis, rotsaker och även äpplen där. Lägg dock inte äpplen nära andra grödor då de utsöndrar etylengas som påskyndar mognaden och därför kan påverka de andra grödorna.

Alla har förstås inte tillgång till en jordkällare, men det finns andra alternativ. Det går till exempel att gräva en stuka i jorden som fungerar på liknande sätt. Enkelt förklarat fyller man gropen med exempelvis granris och halm, lägger i rotsakerna och täcker sedan över med jord. Det finns dock flera sätt att göra detta på.

För den som inte har en tomt att gräva på går det även att göra en slags ”minijordkällare” med en frigolitlåda som man kan ställa på balkongen.

Kom ihåg att ta bort all blast innan och endast spara de som är hela och friska.

Flera rotsaker kan övervintra i jorden. Detta kan fungera för exempelvis morötter, purjolök och jordärtskockor. Täck över grödorna med exempelvis halm eller löv för att skydda mot den värsta kylan. Även grönkål, spenat och mangold kan hålla i flera minusgrader. Kryddor som persilja, salvia och timjan tål någon minusgrad. Det är dock en risk att förvara i trädgården då det kan bli för kallt och skadedjur kan komma åt grödorna.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så mognar du gröna tomater inomhus

Publicerad augusti 9, 2025
– av Redaktionen

Hinner tomatskörden inte mogna utomhus går det bra att ta in de gröna tomaterna. Här har du några tips på hur man kan förkorta eller förlänga mognadstiden.

Om de inte hinner mogna inne uppkommer frågan om man kan äta de gröna tomaterna eller inte. Svaret är inte helt självklart.


Artikeln publicerades ursprungligen den 19 augusti 2022.


I Sverige går det utmärkt att odla tomater, även om det är en växt som kräver lite mer arbete än många andra av våra vanliga plantor. Det är inte ovanligt att stöta på problem och ett sådant är att tomaterna inte hinner mogna på plantan innan frosten kommer.

Det är vanligt att plocka in de gröna tomaterna och låta dem mogna inne. Även här kan man dock stöta på problem och det är inte en självklarhet att alla mognar när man tagit in dem i värmen. Det absolut bästa är om man kan ta in hela plantan, men det går inte alltid att göra.

Det finns en del saker att tänka på när man tar in gröna tomater.

Behöver inte solljus

Ett vanligt missförstånd är att de gröna tomaterna bör ligga i solen för att mogna bäst. Det är i själva verket plantan som behöver solen, inte tomaterna i sig. Lägger man tomaterna i solen mognar de visserligen, men skalet kan bli hårt och frukten seg. Tomaterna kan också torka ut innan de mognat.

Det är värmen som är viktig och om man vill kan tomaterna ligga framme utan direkt solljus på exempelvis köksbänken, gärna med en bit kvist kvar.

Skynda på eller förläng mognadstiden

Vissa år blir skörden så stor att man kanske inte hinner äta upp alla tomater, även om de mognar senare inne. Det går att förvara gröna tomater mörkt och svalt för att förlänga mognadstiden. Lägg då tomaterna luftigt i en papperspåse och förvara lite lägre än rumstemperatur (cirka 15 grader) i ett mörkt utrymme. Håll koll ofta så de inte möglar eller spricker.

Vill man istället skynda på mognadsprocessen finns det ett enkelt trick. Lägg tomaterna tillsammans med äpplen. Äpplen utsöndrar nämligen etylen, en gas som i enkelhet påskyndar mognaden. Det går bra att lägga tomaterna i en papperspåse tillsammans med ett äpple, tar man ett kantstött äpple är det ännu bättre. Det går också bra att klä in en kökslåda i tidningspapper och lägga ner frukterna. Håll koll ofta.

Det finns också en snabbversion, enligt Land.se. Då kan man lägga tomaterna tillsammans med ett äpple i en glasburk och sätta på locket. Då stänger burken in etylengasen och det blir mer koncentrerad. Eftersom fukt även blir instängd finns det dock en stor risk att tomaterna möglar, så det är väldigt viktigt att ha noggrann koll om man väljer den varianten.

Äta gröna tomater

Gröna tomater innehåller rätt höga halter av ämnet tomatin, en så kallad glykoalkaloid. Det finns även i potatis som solanin och är anledningen till att man inte bör äta grön potatis. Äter man stora mängder av ämnet kan det ge symptom som illamående, diarré och magsmärtor. I allvarliga fall kan det ge symptom på nervsystemet. Däremot har inte Livsmedelsverket något råd om att undvika gröna tomater eftersom man inte ser några risker med att äta dem. Livsmedelsverket i Finland har dock en rekommendation om att inte äta varken råa eller tillagade gröna tomater. I Sverige är det dock relativt vanligt att äta tillagade gröna tomater eller göra exempelvis chutney på dem.

Fakta: Tomat (Solanum lycopersicum)

Tomaten härstammar från Peru i Sydamerika och kom till Norden på 1600-talet. På 1700- och 1800-talet trodde dock många i Europa att tomater var giftiga. Det fanns också en tro att tomat var ett afrodisiakum och den kallades pomme d'amour (franska för "kärleksäpple").

Tomater klassas som grönsak i livsmedelssammanhang, men är botaniskt ett bär. Förutom röda kan tomater även vara gula, gröna och orange.

Källa: Wikipedia

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.