Svenska matpriser skenar

publicerad 15 augusti 2022
- av Isac Boman
Lax och kaffe har blivit mycket dyrare.

– Vi har inte sett en så här snabb prisökning på livsmedel sedan mitten av 1980-talet, konstaterar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Bara sedan juni i år har priserna på livsmedel ökat mer än under hela 2021 – en prisökning vars like svenskarna inte skådat på flera decennier. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har de svenska matpriserna i genomsnitt ökat med 13,5 procent under året och med över tre procent på bara en månad.

– Matprisinflationen skenar. Priserna steg med 3,2 procent jämfört med månaden innan, vilket är en mycket kraftig ökning, säger Isaksson.

Noterbart är att kaffet på ett år blivit 39 procent dyrare, gurkorna 37 procent dyrare och färsk lax 35 procent dyrare. Även produkter som hushållsmargarin, oljor, honungsmelon, kyckling och blomkål har sett en liknande prisutveckling.

Enligt SCB var inflationstakten för juli i år 8,0 procent jämfört med samma månad under 2021. Det är en liten nedgång från juni då inflationstakten var 8,5 procent.

– Lägre priser för el samt drivmedel bidrog till att inflationstakten sjönk för första gången sedan januari, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Det har också noterats att just maten blir dyrare betydligt snabbare än många andra varor, vilket kritiker menar beror på att livsmedelsbutikerna passar på att höja priserna mer än vad de egentligen behöver för att täcka sina ökade kostnader. Ica som dominerar den svenska matvaruhandeln har under det senaste kvartalet exempelvis både ökat sin omsättning och sin rörelsevinst.

– Vi följer löpande med den prisutveckling som sker, så sker det snabba korrigeringar på till exempel grönsaker så är det klart att det korrigeras också över tid ut i butikerna, det är ofrånkomligt, hävdar Ica:s vd Per Strömberg.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!