Ett statligt finansierat forskningscentrum i Storbritannien ska arbeta för att insekter och andra köttalternativ blir mer “mainstream” för allmänheten. Forskningscentret har även fått över 300 miljoner kronor i finansiering från olika företag.
National Alternative Protein Innovation Centre (NAPIC) kommer att baseras vid University of Leeds, där man skall undersöka hur man kan minska byråkratin samt säkerställa livsmedelssäkerheten för insekter som livsmedel och andra alternativa köttalternativ som exempelvis labbodlat kött. Forskarna kommer även att titta på potentiella allergener, hälsoeffekter och sätt att dämpa oro över både smak och pris. Vidare kommer man att undersöka vilka köttalternativ som säljer till kunderna, genom fokusgrupper och enkäter.
– Vi vill göra alternativa proteiner till mainstream för en mer hållbar planet, säger professor Anwesha Sarkar från universitetet till The Telegraph.
Det nya forskningscentret kommer också att få 23 miljoner pund, cirka 316 miljoner svenska kronor, i finansiering från multinationella företag och andra företag. Enligt tankesmedjan Green Alliance kommer hela den alternativa köttindustrin att vara värd omkring 7 miljoner pund, eller cirka 94 miljoner svenska kronor.
UK Research and Innovation är en statlig myndighet som finansierar centret och där vill man bland annat undersöka vilka typer av insektsproteiner konsumenter är mest benägna att köpa.
– Hur kommer det sig att människor i Storbritannien kulturellt sett gärna äter en räka, men inte en insekt? Att förstå varför det är så skulle vara till hjälp, säger professor Guy Poppy.
Vidare handlar det om att undersöka vilka bearbetningsnivåer som skulle krävas för att förvandla insekten till något som människor är villiga att äta.
– Är det så att den måste malas till ett pulver som sedan blir en proteinbaserad kaka, kanske med reducerad fett- och sockerhalt, eller finns det något mellansteg där insekten förvandlas till något som ser ut som en hamburgare? säger Poppy.
Forskningscentret kommer att undersöka vilka möjligheter regeringen eller industrin har att övertyga människor om att byta ut sin biff mot ett växtbaserat eller laboratorieodlat alternativ, till exempel genom diverse informationskampanjer.