Vikingen Arnljot blir kvinna i ny teaterföreställning

publicerad 4 juli 2020
- av Markus Andersson
Genrebild - vikingar.

Sedan 1935 har vikingateatern Arnljotspelen årligen uppförts på vackert belägna Arnljotlängden utanför Östersund. I år kommer för första gången huvudpersonen Arnljot gestaltas av en kvinna.

Årets upplaga av Arnljotspelen kommer att skilja sig från tidigare upplagor på två sätt. För det första, på grund av rådande pandemi, så kommer föreställningen att sättas upp utan publik och istället sändas digitalt för de som vill titta. För det andra så kommer den reslige jämtländske vikingen Arnljot för första gången att spelas av en kvinna.

Rollen som Arnljot gick till dansaren och skådespelaren Lovisa Jonasson Dagher.

Jag letade efter egenskaper hos en skådespelare och Lovisa råkade ha alla dem och lite till. Det var alltså inte bestämt att det skulle vara en kvinna, det var inte heller bestämt att det skulle vara en man. Så jag valde personen Lovisa, på basen av vad hon kan och inte på basen av det kön hon råkade representera.” skriver regissören Lidia Bäck till SVT Jämtland.

Arnljotspelen är skriven av den nationalromantiske tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger och har uppförts årligen, sedan 1935, på Arnljotlägden på Frösön utanför Östersund. Föreställningen utspelar sig runt 1025-talet, i brytningstiden mellan kristendom och hedendom då både norska och svenska kungar gjorde anspråk på Jämtland.

Teatern är baserad på Arnljot Sunvisson Gelline, som figurerar i Olav den heliges saga – nedtecknad av den isländske medeltida författaren Snorre Sturlasson. I sagan beskrivs Arnljot som ovanligt högväxt och med fagert hår. Han hade även ett stort huggspjut som var så långt att man var tvungen att sträcka upp armen för att nå fästet. Hans efternamn Gelline kommer av att han härstammar från Gallö i Jämtland.

Peterson-Berger är mest känd för att ha skrivit den berömda Jämtlandssången.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!