Ukrainska bönder riskerar förlora livsviktig jordbruksmark till oligarker

publicerad 23 november 2018

Ukraina beskrivs som ett av världens bördigaste land, men det finns ingen fungerande köp- och säljmarknad för jord och heller inget tydligt register över vem som äger markerna. Det finns dock krav från både Världsbanken och Internationella valutafonden att det ska bli fritt att sälja och köpa land. Detta skapar nu oro hos bönderna.

Efter att Sovjetunionen föll köptes många av de tidigare statliga tillgångarna upp billigt eller så togs de över av så kallade oligarker, men däremot fick åkrarna vara kvar. För cirka 15 år sedan infördes en landreform som gjorde att rätten att bruka jordplättar fördelades till omkring tre hektar per person. Men nu har den reformen lags på is, frågan är för känslig.

2002 föreslogs en lag mot att fritt köpa och sälja land i Ukraina, lagen infördes över en 1-års period och har sedan dess blivit förlängd varje år. Nu har Ukraina ett internationellt tryck på sig, från Världsbanken och Internationella valutafonden att öppna landsmarknaden igen, detta för att de stödjer Ukraina ekonomiskt. Men kraven kommer…


 


Liknande artiklar: