Ukrainska bönder riskerar förlora livsviktig jordbruksmark till oligarker

publicerad 23 november 2018
- av Sofie Persson
ukraina-bonde
ukraina-bonde2.jpg
ukarina-falt
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Ukraina beskrivs som ett av världens bördigaste land, men det finns ingen fungerande köp- och säljmarknad för jord och heller inget tydligt register över vem som äger markerna. Det finns dock krav från både Världsbanken och Internationella valutafonden att det ska bli fritt att sälja och köpa land. Detta skapar nu oro hos bönderna.

Efter att Sovjetunionen föll köptes många av de tidigare statliga tillgångarna upp billigt eller så togs de över av så kallade oligarker, men däremot fick åkrarna vara kvar. För cirka 15 år sedan infördes en landreform som gjorde att rätten att bruka jordplättar fördelades till omkring tre hektar per person. Men nu har den reformen lags på is, frågan är för känslig.

2002 föreslogs en lag mot att fritt köpa och sälja land i Ukraina, lagen infördes över en 1-års period och har sedan dess blivit förlängd varje år. Nu har Ukraina ett internationellt tryck på sig, från Världsbanken och Internationella valutafonden att öppna landsmarknaden igen, detta för att de stödjer Ukraina ekonomiskt. Men kraven kommer inte bara från dem, utan också från oligarkerna och företag. För att de vill köpa markerna.

Bönderna är oroliga för vad som kommer att hända. Detta är deras levebröd och även om landet skulle gå under så har de alltid mat att odla. Det som de tror kan hända med en öppen säljmarknad är att andra länder köper upp all mark, eller att ett fåtal rika familjer kan komma att äga hela Ukraina. I delar av centrala Europa har det redan skett.

Bönderna Sergej och Sergej som Sveriges Radio talat med är skeptiska till att landets bördiga åkrar i framtiden kan bli en fri marknad.

– Landreformer är bara till för de rika, bara för oligarkerna.

Nästa år är det presidentval i Ukraina och många frågar vad som kommer att hända med marknaden, men få politiker vill prata om det. Dock så verkar regeringen i nuläget tycka att en öppen säljmarknad är det bästa alternativen, för alla.

Världsbanken tror att det kommer att öka landets BNP med 0,5-1,5 %. Men bönderna förblir skeptiska. Diskussionen har åter igen skjutits upp och ska återtas nästa år. Framtiden för bönderna är fortfarande oklar och vad som händer nästa år vet ingen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!