Maten som svenskarna äter skiljer sig markant mellan yngre och äldre generationer. Måltidsforskaren Richard Tellström pekar bland annat på en trend där rätter som äts med kniv och gaffel blivit mer ovanliga jämfört med tidigare.
Enligt Tellström har skillnaderna i matpreferenser mellan generationerna aldrig skiljt sig så mycket som idag. Mest kan detta noteras i vad man äter till middag.
– Kvällsmaten är nog den som förändras snabbast, säger han till skattefinansierade SR. Frukosten allra långsammast, men kvällsmat mycket snabbt, och det är en stor skillnad mot unga och gamla.
När SR frågade personer i olika åldrar vad de föredrog att äta till kvällsmat, eller middag, svarade de flesta yngre exempelvis sushi samtidigt som äldre gärna åt fisk med grönsaker.
Tellström menar också att matpreferenser påverkas av vad man äter mellan ett och 25 års ålder och att detta är något som sedan påverkar matvanor i betydande grad. Husmanskosten, så som bland annat raggmunk, pannbiff och ärtsoppa, gissar han kommer vara borta vid äldreboenden år 2080. I allmänhet har mat som äts med kniv och gaffel blivit ovanligare, bland annat eftersom många äter med mobilen i den ena handen.
– Det man kan kalla för kniv och gaffel-maträtter. Den typen av maträtter är gradvis på väg ut, säger han.