Nya arter av dinosaurier hittade i Skåne

publicerad 22 oktober 2022
- av Sofie Persson
En underkäke tillhörande en hittills okänd rovdinosaurie.

I Skåne har man hittat en ny rovdinosaurie som tros ha varit omkring 10 meter lång. Fyndet är 200 miljoner år gammalt, vilket gör dinosaurien unik eftersom alla tidigare dinosaurier som påträffats från den tiden varit relativt små. Paleontologerna ska även ha upptäck två tidigare okända arter.

I skånska Billesholm har en utgrävning i ett lerbrott pågått sedan 2015, där har man hittills gjort cirka 8000 olika fynd i form av fossiler och benbitar från både djur och växter. Det mest ovanliga fyndet är dock från vad man anser vara en hittills okänd dinosaurieart.

Dinosaurien levde under tidsperioden trias, med andra ord för omkring 200 miljoner år sedan. Paleontologerna har hittat fotspår som är omkring 70 centimeter breda vilket gör att man antar att kroppen kan ha varit uppemot tio meter lång. Det är nästan lika stort som den kända Tyrannosaurus Rex där man hittat skelett på upp till 13 meter från svans till nos, däremot är den arten betydligt yngre och levde för omkring 65 miljoner år sedan.

Det mest intressanta fyndet är dock en underkäke tillhörande den här dinosaurien, vilket visar att det var ett köttätande rovdjur.

– Direkt när jag såg det kände jag WOW! Det är nåt stort som sticker ut här! Jag förstod att det var en bit av dinosauriens skalle, berättar paleontologen Grzegorz Niedźwiedzki som gjorde fyndet, för skattefinansierade SVT.

Det fanns även dinosaurier i Sverige kring den här tiden, men det man inte visste sedan tidigare var att även så stora köttätande rovdjur levde här vid den tidsperioden.

Först tänkte jag att det här är för gammalt för ett så stort fotavtryck. Det måste vara något fel med dateringen, säger Niedźwiedzki.

Men flera fynd från platsen visar att det rör sig om just den tidsperioden, närmare bestämt i slutet av trias, som strax därefter övergick i tidsperioden jura. Alla fynd från tidigare platser kring denna tidsperiod har visat att dinosaurierna vid den tiden var ganska små, men det unika fyndet i Skåne vittnar om att så inte var fallet.

Resultaten från utgrävningarna är fortfarande opublicerade, men alltefter forskarna pusslar ihop benbitar kan de konstatera att det handlar om en stor rovdinosaurie som hittills varit okänd. Niedźwiedzki berättar att man även funnit bevis för minst två andra dinosauriearter.

Vi har inga kompletta skelett men massor av ben som är väldig väl bevarade. Minst tre nya arter av dinosaurier som hittills varit okända för vetenskapen. 90 procent av det insamlade benmaterialet hör förmodligen till en individ som var en ganska stor rovdinosaurie, säger han.

Alla insamlade fynd har förts till Evolutionsmuseet i Uppsala där forskarna nu kommer att studera dem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!