Judiske mediemogulen Sumner Redstone död

publicerad 24 augusti 2020
- av Markus Andersson
Mediemogulen Sumner Redstone.

Sumner Redstone, som tillsammans med sin familj ägde mediekonglomeratet ViacomCBS, har avlidit 97 år gammal. Det imperium som Redstone byggde upp inkluderade allt från Paramount Pictures till CBS, Nickelodeon och MTV. Enligt Forbes hade han vid sin död en privat förmögenhet på nära 30 miljarder kronor.

Sumner Redstone föddes 1923 in i en judisk familj som redan då ägde en stor kedja av drive in-biografer. Fadern hade bytt efternamn från Rothstein till Redstone för att få namnet att framstå mer amerikanskt. Efter att ha studerat juridik började han engagera sig i faderns företag och tog över det 1967.

20 år senare köpte han upp Viacom för 3,4 miljarder dollar med lånade pengar och ett par år efter det köptes även filmstudion Paramount upp för över 10 miljarder dollar. 1999 var det dags att inhandla även CBS för ett pris på 37 miljarder dollar.

2014 började dock hans hälsa och förmåga att driva konglomeratet vidare att ifrågasättas och även om Redstone själv hävdade att han aldrig tänkte pensionera sig så ledde två mindre strokes att han inte längre kunde tala klart. 2016 avsade han sig alla sina ordförandeskap efter att ha undersökts av en psykiatriker.

Han beskrivs ofta som en av de mest inflytelserika personerna i tv-branschen. ViacomCBS når fortfarande mer än 700 miljoner tittare och inkluderar bland annat MTV, Nickelodeon, Black Entertainment Television, Comedy Central och Showtime.

ViacomCBS räknas som ett av de största mediekonglomeraten i världen som tillsammans med en handfull andra mediejättar kan styra och kontrollera vad en stor del av världens befolkning ska få ta del av för information och underhållning. 2018 låg konglomeratets intäkter på närmare 270 miljarder svenska kronor.

Idag styrs ViacomCBS vidare av dottern Shari Redstone.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.