Harald Blåtands vikingaborgar blir världsarv

publicerad 22 september 2023
- av Sofie Persson

Fem historiska vikingaborgar i Danmark har lagts till på Unescos lista över världsarv. Borgarna byggdes mellan åren 958 och 987 under den danska vikingakungen Harald Blåtands regeringstid och beskrivs som de mest “framstående arkeologiska lämningarna från vikingatiden i Danmark”.

Rane Willerslev, direktör vid Nationalmuseet i Danmark säger att beskedet kommer att “stödja framtida forskning och kommunikation om ringborgarna”.

Vikingatiden har en unik plats i världshistorien, och ringborgarna är en fysisk manifestation från den tid då Danmark förenades till ett rike och Skandinavien blev en del av den kristna rörelsen i Europa, säger han.

Borgarna är utspridda runtom i landet. Aggersborg, som ligger nära Løgstør på norra Jylland, är den största av de vikingatida ringborgarna och byggdes på 980-talet. Borgens innerdiameter är 240 meter och den omgavs av en 9 meter bred och ca 4 meter hög cirkulär vall.

Borgen Fyrkat ligger nära Hobro på norra Jylland och även den byggdes på 980-talet. Norr om borgen finns en kyrkogård som visar att Fyrkat beboddes av både män, kvinnor och barn.

Nonnebakken är namngiven efter ett nunnekloster som låg vid platsen på 1100-talet. Idag ligger borgen dold under staden Odense på Fyn, men beräknas vara byggd under år 980.

Borgring liknar Fyrkats dimensioner och beskrivs vara ett “arkeologiskt mysterium” eftersom man ännu inte vet vad den användes för. Arkeologer besöker fortfarande platsen varje sommar för att fortsätta utforska borgens historia.

Trelleborg ligger nära Slagelse på västra Själland. Det går fortfarande att se resterna av den stora borgen och idag kan man som besökare även uppleva delar av vikingarnas liv i den rekonstruerade byn Slagløse.

Fakta: Harald Blåtand

Harald Blåtand, eller Harald Gormsson, var kung av Danmark från ungefär år 958 och även av Norge från 970 fram till år 985. Under hans regeringstid infördes kristendomen i Danmark.

Blåtandstekniken är uppkallad efter honom, med en logotyp som är en stiliserad kombination av runorna H och B.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!