Filmaffisch med rökande hbtq-gudinna väcker anstöt i Indien

publicerad 14 juli 2022
- av Markus Andersson
Manimekalai är också en prominent hbtq-aktivist.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På en filmaffisch för den Kanadabaserade regissören och aktivisten Manimekalais nya film Kaali syns gudinnan med samma namn röka en cigarett och hålla upp en prideflagga. Många indier uttrycker anstöt över tilltaget som uppfattas som ett hån mot landets vediska religion och traditioner.

Manimekalai är en profilerad aktivist inom den indiska hbtq-rörelsen och har tidigare bland annat uttryckt sitt stöd för Asiens första prideparad för transsexuella och skrivit dikter om lesbisk kärlek. Manimekalai har även översatt dikter från den radikalfeministiska ryska grupperingen Pussy Riot och gjort en dokumentärfilm om transsexuella kvinnor i norra Indien.

På filmaffischen som väckt stor uppståndelse lyfter hon fram den traditionella hinduistiska dödsgudinnan Kali rökande en cigarett medan hon håller upp en prideflagga. Filmen beskrivs som en performancedokumentär där gudinnan ”skildras” när hon går omkring på gatorna i kanadensiska Toronto.

Alla är dock inte lika imponerade av skildringen som möter mycket hård kritik och fördömanden även från indiska politiker, myndigheter och diplomater.

Universitetet i Toronto där Manimekalai studerar har i kölvattnet av uppståndelsen tagit avstånd från filmen och ett museum där utdrag av filmen visats har även låtit meddela att man inte kommer att visa filmen i sin helhet som man tidigare planerat.

Regissören själv försvarar sin film och menar att det är en ”trollarmé av indiska högernationalister” som ligger bakom drevet och säger till vänsterliberala CNN att hon på grund av filmaffischen även utsatts för olika former av hot av konservativa hinduer.

Fakta: Hinduism

Hinduismen är världens tredje största religiösa tradition med över 1,2 miljarder följare och utgår från de mycket omfångsrika vedaskrifterna. Det egentliga namnet på traditionen är Sanathana Dharma som betyder "Den eviga naturliga vägen".

Ordet "hinduism" härrör historiskt från en referens till "hinduer" som en beteckning på människor i Indusdalen och har ingenting med den vedatraditionen som sådan att göra.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!