Emil i Lönneberga firar 60 år

publicerad 17 maj 2023
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


1963 skrev Astrid Lindgren den första boken om Sveriges kanske mest älskade “förgrömmade unge”. Berättelsen om Emil i Lönneberga har sedan dess kommit att bli älskad över hela världen. I år firas 60-årsjubileet med bland annat nya böcker och utställningar om den småländske pojkens äventyr i det tidiga 1900-talets Sverige.

I socknen Lönneberga i början av 1900-talet är det ofta stillsamt och lugnt i de småländska gårdarna, om man då inte räknar med gården Katthult förstås. Här bodde enligt berättelsen som bekant pojken Emil, känd för sina många och minst sagt kreativa hyss. Den initialt 5-årige pojkens äventyr tar sin utgångspunkt i att hans mamma Alma skriver ner dem i en blå skrivbok så att Emil ska kunna läsa när han blivit vuxen.

Emil i Lönneberga släpptes första gången som bok 1963 av Astrid Lindgren. Ända fram till 1997 släpptes böcker, bilderböcker, noveller samt samlingsvolymer med Emil. Böckerna illustrerades av Björn Berg. 1971 kom den första filmen om Emil som senare följdes av två till samt en tv-serie. 2013 gjordes även en animerad film som hette Emil & Ida i Lönneberga.

Jan Ohlsson gestaltar Emil. Foto: faksimil/Youtube

Även om Emil älskar hyss är han inte elak och tycker inte om när andra lider. Sett i ljuset av det förra sekelskiftets Sverige kan han nog samtidigt betraktas som något av en rebell och han har inte alltid lätt att omfatta de vuxnas auktoritet. Som följd får han ofta springa och gömma sig från sin något lättretlige fader Anton, i sin snickerbo där han låser in sig och täljer träfigurer. Från detta kommer också en av de kända visorna om Emil – “Du käre lille snickerbo” som skrevs till filmen Nya hyss av Emil i Lönneberga.

Hyss hittar man inte på, di bare blir och att det är ett hyss, det vet man inte förrän efteråt”.

Emil i novellen När lilla Ida skulle göra hyss

Trots de många hyssen skulle det komma att bli mer stadgat för Emil med tiden. Inte alla känner till att Emil enligt berättelsen sedermera blev ordförande i Lönneberga kommunalnämnd.

Karaktären Emil är delvis baserad på Astrid Lindgrens bror Gunnar samt även fadern Samuel August. Handlingen utspelar sig under samma tid som när han var barn, vilket i praktiken innebar att Astrid ofta fick hjälp av sin far att skriva böckerna eftersom han hade ett väldigt bra minne. Även sent i livet kunde han komma ihåg små detaljer som exempelvis vad man fick betala för en gris på marknaden. En del av berättelserna har även Samuel August berättat för författarinnan.

Foto: faksimil/Youtube

Astrid Lindgren kontaktade illustratören Björn Berg i samband med att hon skrev den första boken, efter att hon sett en teckning ritad av honom i en bok om Nordens huvudstäder föreställande en liten pojke på Djurgårdsfärjan. Hon hade direkt tänkt att det var precis så Emil såg ut. Pojken var Björns fyraårige son Torbjörn. Drängen Alfred har också tecknats efter en levande person, nämligen drängen Pelle på Näs där Astrid Lindgren växte upp.

Emil i Lönneberga är den enda film där författarinnan själv medverkar. Här dyker hon upp som statist på Vimmerby marknad som bondmora iförd sjal.

Berättelsen om Emil i Lönneberga lever kvar i allra högsta grad och läses ännu idag för barn i Sverige och över hela världen. I Sverige har det närmast kommit att bli tradition med “Idas sommarvisa” i samband med skolavslutningar, ett stycke där texten som så många andra i Astrid Lindgrens värld är skriven av Lindgren själv och tonsatt av Georg Riedel.

I samband med jubileet firar Astrid Lindgren Aktiebolag med att tillsammans med Rabén & Sjögren bland annat släppa nya restaurerade bilderböcker, nya pekböcker samt ljudböcker. Förlaget förser även med gratis “kalasmaterial” som man kan skriva ut själv.

Många olika evenemang anordnas under året för att fira Emil. Fram till 28 maj hålls utställningen “Björn Berg – livet som tecknare” på Teckningsmuseet i Laholm. Den första juni öppnar en ny lekutställning på Junibacken i Stockholm och i Köpenhamn kommer en Emil-teater att hållas på Tivoli 1-2 juli. På Näs, det vill säga Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby, kommer utställningen Björn Bergs sagovärldar – Emil och många fler! att hållas mellan 17 juni-24 september. Det kommer även att lanseras över 100 nya licensprodukter, bland annat glasstruten Emil i Lönneberga från Sia Glass.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!