MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Då ska julen städas ut enligt tradition

publicerad 7 januari 2020
- av Sofie Persson

Många städar ut julen redan efter juldagarna, men vill du hålla dig till traditionerna ska du vänta till 13 januari då tjugondag jul infaller.

På tjugondag jul eller tjugondag Knut ska julen dansas ut, som vi säger idag. Förut sas det att julen skulle drivas ut på Knutdagen.

Varför ska då julen dansas ut just den 13 januari?

Tjugondag Knut eller Knutsdagen har sitt namn efter en dansk hertig som hette Knut Lavard. Han blev mördad den 7 januari 1131 av sin kusin. Knut blev senare helgonförklarad. Hans dödsdag var dagen efter trettondagen, vilket på den tiden var sista dagen för julfirandet.

Knutsdagen firades i under nära 400 år i Sverige med stora festligheter. I slutet på 1600-talet flyttades Knutsdagen fram en vecka. Detta för att varje stor kyrkohögtid i äldre dagar hade en efterfest 8 dagar senare, en sådan kallas oktav.

Det är bara i Sverige, Finland och vissa delar av Norge som dansar ut julen den 13 januari, i övriga världen anses julen avslutad i och med trettondag jul.

Julgransplundring är inte en särskilt gammal tradition. Den kom på slutet av 1800-talet från borgerliga traditioner i och med att granarna började kläs. Traditionen har sedan spridit sig till flera av samhällets grupper och har sett ungefär likadan ut sedan dess. Barn och vuxna dansar kring granen, leker lekar och sedan kastas granen ut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend