Christopher Tolkien är död

publicerad 17 januari 2020

Christopher Tolkien har avlidit, 95 år gammal. Han var son till författaren J.R.R. Tolkien, som med sina böcker Hobbiten och triologin Härskarringen blev den moderna fantasylitteraturens fader och arbetade mycket med att förvalta sin faders verk.

Som J.R.R. Tolkiens tredje son kom han att bli den i syskonskaran som ägnade sitt liv åt faders verk. Som ung var han den förste som fick höra berättelsen om Bilbo Bagger i Hobbiten, men även som vuxen agerade han rådgivare och gav kritik till faderns komposition av Härskarringen, som tog sammanlagt 15 år att slutföra. Dessutom ritade han de ursprungliga kartorna till trilogin, som är signerade ”C. J. R. T.”.

Christopher har också agerat redaktör till det mesta av J.R.R. Tolkiens verk som publicerats efter hans död. Hans kanske största gärning var att sätta ihop det mytologiska eposet Silmarillion, ett verk som fadern arbetade på under hela sitt vuxna liv men aldrig själv kunde färdigställa på grund av konstanta ändringar, framförallt när han skulle få mytologin att passa in i hans senare romaner om Midgård. Christopher gick igenom alla av faderns anteckningsböcker och lösa blad och lyckades i slutändan sätta ihop det han ansåg vara de senaste, mest sammanhängande och konsekventa versioner av alla de berättelser som tillsammans utgör Silmarillion.


Annonser:


Han kom också att själva publicera två böcker, nämligen en översättning av den isländska Hervors saga samt boken The Battle of the Goths and the Huns.

Chrisopher Tolkien var kritisk till Peter Jacksons succéfilmatisering av faderns verk, då han inte ansåg att någon filmatisering skulle kunna göra böckerna rättvisa. Han ska även vid ett tillfälle ha uttryckt att ”de slaktade böckerna och gjorde en actionfilm av den för 15-25-åringar”.

Nyligen aviserade Amazon att man kommer att göra en tv-serie av Tolkiens verk, något som redan nu tycks bli en politisk korrekt förvrängning av Tolkiens värld och idéer.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.