C More gör serie om Estoniakatastrofen

Estoniakatastrofen

publicerad 3 februari 2022
- av Sofie Persson

Nu ska det bli en serie av Estoniakatastrofen. Den beskrivs som ”ett karaktärsdrivet händelsedrama om M/S Estonias förlisning i september 1994 och utredningen som följde”. Serien kommer att sändas på C More under hösten 2022.

En ännu så länge obesvarad fråga är huruvida man kommer att använda sig av den officiella beskrivningen av händelsen eller av uppgifter som framkommit senare.

Det var den 28 september 1994 som fartyget M/S Estonia förliste på öppet hav på väg från Tallinn till Stockholm. Av de 989 personer som var ombord dog 852 i olyckan. Estoniakatastrofen räknas som den största fartygsolyckan i nordiska vatten under fredstid.

Estonia som serien ska heta kommer att sändas på C More, skriver man i ett pressmeddelande.

Inspelningen ska börja under våren och förväntas vara klar till hösten 2022. Det är manusförfattaren Miikko Oikkonen som står bakom serien, som tidigare gjort finska Sorjonen. Fisher King kommer i samarbete med Svensk Kärnfilm, belgiska Panache Production och estländska Amrion Oü att producera serien.

Det känns både relevant och nödvändigt att dramatisera händelserna kring Estonias förlisning, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramadirektör för TV4 Media och C More samt exekutiv producent för serien.

En av regissörerna är Måns Månsson, som producerat avsnitt i Netflix Snabba Cash, som han delar tillsammans med Juuso Syrjä.

Vi har verkligen ett spännande och fängslande manus om utredningen av, och orsakerna bakom, olyckan. Jag ser fram emot ett nära samarbete med det finska, estniska och svenska teamet om en tragedi som fortfarande påverkar våra länder djupt, säger Måns Månsson.

Enligt beskrivningen av serien får man följa händelseutvecklingen och den efterföljande utredningen från flera karaktärers perspektiv. Det kommer både att handla om räddningsarbetet och hur fartygets besättning och passagerare upplevde katastrofen och slutrapporten som senare kom.

Estonia ställer frågan om det är möjligt att hitta en uttömmande förklaring till en katastrof av denna kaliber? Eller måste alla hitta en egen sanning för att komma över detta fruktansvärda trauma? Vad händer om tillräckliga förklaringar inte kan hittas?

En kopplad fråga är huruvida man enbart kommer att använda sig av den officiella beskrivningen av händelsen, det vill säga att fartyget sjönk på grund av att bogrampen lossnade på grund av stormen, eller om man kommer att ta hänsyn till bland annat Henrik Evertssons dokumentär och efterföljande vittnesmål och utredningar som ger en helt annan bild av händelsen.

I dokumentären Estonia – Fyndet som ändrar allt, som släpptes 2020, upptäckte man ett stort hål i fartygets skrov. Senare upptäcktes också ett andra och ett tredje hål. Redan 2004 bekräftades det också att Estonia fraktade avancerad militär utrustning, vilket väckt misstankar om att det handlat om en riktad insats som sänkt fartyget – särskilt som Ryssland tydligt varnat bland annat Sverige att upphöra med smugglingen och att man annars skulle vara tvungen att “vidta åtgärder”.

2003 släpptes den tysk-brittiska filmen Baltic Storm, som handlar om en journalist som försöker få fram ett scoop om vapensmuggling från Ryssland. Spåren leder henne till Tallinn och till M/S Estonias avfärd till Stockholm, som hon missar. En av lastbilarna ombord har vapen i lasten. När M/S Estonia sedan sjunker inser journalisten att svenska haverikommissionen kanske har någonting att dölja.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!