Bert-Åke Varg har avlidit

publicerad 2 januari 2023
- av Sofie Persson
Bert-Åke Varg på sitt 90-års firande tidigare i år.

Den folkkäre artisten Bert-Åke Varg avled hastigt på nyårsaftonskvällen. Han blev 90 år gammal.

Bert-Åke Varg började sin karriär 1956 som grammofonsångare i ”Kökspolkan”, men har sedan utmärkt sig som artist och underhållare på ett flertal vis. Varg har under sin tid exempelvis medverkat i revyer hos Hagge Geigert i Uddevalla och  i Kar de Mumma-revyn på Folkan i Stockholm. Han innehar ett inofficiellt rekord i svensk filmdubbning och hans röst kan man höra i flera filmer som till exempel Tintin, Djungelboken och Asterix.

Under 1989–1995 medverkade Varg i rollen som teaterdirektören Firmin i ”The Phantom of the Opera” på Oscarsteatern där han sjöng rena operapartier trots att han själv inte var någon tränad operasångare. Under 1990-talet blev han också känd för rollen som maskinisten Gustav Sjögren i tv-serien ”Rederiet”.

Under nyårsafton var Varg på väg till en konsert på Grand Hôtel i Stockholm när han plötsligt ramlade ihop utanför sitt hem. Artisten fördes snabbt till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Varg hade under en period haft problem med hälsan och bland annat kämpat med njurproblem. Sonen Pontus Varg menar att han trots sorgen kan trösta sig med att fadern fick ett rikt liv där han kunde göra det han älskade mest – att underhålla.

Det känns oerhört sorgligt idag. Men man kan trösta sig med att farsan fick ett långt och rikt liv, fyllt av mycket kärlek och goda skratt och att han hade möjligheten att jobba, ända upp i 90-årsåldern, med det han älskade mest – att underhålla andra. Pappa var ju en showman ut i fingerspetsarna, och någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor, säger han till Hänt.

Bert-Åke Varg lämnar efter sig hustrun Julianna, tre barn, sex barnbarn och sju barnbarnsbarn. Han blev 90 år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.