Beavis & Butt-Head driver med ”vithetsprivilegiet”

publicerad 30 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Satir
Beavis & Butt-head do the Universe.

Allas våra stökiga hjältar från MTV och 90-talet, Beavis & Butt-Head, är över oss med än mer härlig satir. I slutet av juni hade nämligen (och äntligen) filmen Beavis & Butt-Head do the Universe sin smått magiska premiär.

Den grabbiga duon – besatta av hårdrock och infantila skämt – slog igenom under 90-talet i den då mycket populära musikkanalen MTV. De fick där härja fritt i hela sju säsonger – samt en åttonde år 2011.

TV-serien Beavis & Butt-Head blev både kultförklarad och kontroversiell på sin tid. Inte minst för sin på den tiden nyskapande ton av satir. Häromåret tyckte man att det var en god idé att ge skaparen Mike Judge mandat för en ny långfilm med grabbarna Grus som aldrig växer upp.

Handlingen – om det nu existerar någon sådan – går ut på att våra hjältar döms till ett ”Space Camp” av en uppfinningsrik domare. Deras besatthet av en dockningssimulator leder till en rymdresa och katastrofen är ett faktum. Efter att ha åkt igenom ett svart hål dyker de upp i vår tid, där de letar efter kärlek, missbrukar iPhones och jagas av den djupa staten.

I ett klipp på Twitter kan man bland annat njuta av hur B&B driver friskt med det som av somliga kallas för vithetsprivilegium.

Långfilmen Beavis and Butt-Head do the Universe släpptes på svenska Paramount+ den 24 juni.

 


Beavis & Butt-Head är en animerad TV-serie (för vuxen målgrupp) skapad av Mike Judge, som ursprungligen sändes på MTV i sju säsonger, från den 8 mars 1993 till 28 november 1997. I de 30 minuter långa programmen blandas korta äventyr med aktuella musikvideor där Beavis & Butt-Head kommenterar och förlöjligar artisterna. Serien med de två tonårsgrabbarna blev snabbt kultförklarad.
Första avsnittet av Beavis & Butt-Head var en kortfilm i tv-programmet Liquid Television, som sändes den 22 september 1992 i amerikanska MTV. Denna utvecklades sedan av Mike Judge till en hel TV-serie. Totalt blev det 8 säsonger av den populära tv-serien.

Källa: Wikipedia.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.