Alexej Sakhnins märkliga öde

publicerad 7 april 2022
- av Redaktionen
Bilder från protesterna 2012 där Alexej Sakhnin arresterades.

2013 kom den ryska Vänsterfrontens ledare, Putin-kritikern Alexej Sakhnin, till Sverige genom politisk asyl. Han kom att bli en uppskattad skribent på kultursidorna – tills han kritiserade den nya regimen i Ukraina.

I Folkets radios avsnitt “Kriget mot folket” tittar journalisten Per Shapiro närmare på Sakhnins märkliga öde. Han träffar även psykiatern Ruslan Savitskij och diskuterar det extrema rysshatet som breder ut sig.

Som ledare för Vänsterfronten hade Alexej Sakhnin varit en av organisatörerna bakom de stora protesterna mot Putin som inleddes 2011, varpå flera av hans kamrater hamnade i fängelse.

I Sverige var Sakhnin inledningsvis en uppskattad skribent på kultursidorna och han fick även komma till riksdagen för att berätta om repressionen mot oliktänkande i sitt hemland.

2014 skrev han ett par kritiska artiklar om den nya regimen i Ukraina, som han menade hade samröre med nynazister. Plötsligt var det som att han överträtt en osynlig gräns och nu var de flesta dörrar i den svenska journalistiken stängda för honom. Istället beskylldes han nu för att vara en megafon åt Putin, rentav en rysk agent.

Sakhnin anser att Sverige och Väst i frågor om yttrandefrihet och tolerans för oliktänkande med stormsteg närmar sig situationen i Ryssland.

Per Shapiro började intressera sig för Sakhnins öde när han bodde i Stockholm och den första intervjun spelas in redan 2017. Sedan besökte Shapiro honom i Ryssland år 2020 och de gjorde en reportageresa tillsammans.

I programmet möter Shapiro även psykiatrikern Ruslan Savitskij som talar om mekanismerna bakom det extrema rysshatet som tar sig allt mer bisarra uttryck – nu senast med kefiren som tagits bort från Arlas sortiment.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!