EU-kommissionen hävdar att X (tidigare Twitter) ”bryter mot lagen om digitala tjänster (DSA)” – och därför riskerar plattformen också mångmiljonbelopp i böter och andra repressalier.
Ägaren Elon Musk och andra bedömare, menar dock att makthavarnas syfte är att straffa X eftersom man till skillnad från flera andra sociala medier vägrade att i hemlighet införa en omfattande censur på plattformen.
Kommissionens ”preliminära uppfattning” är att X bryter mot DSA, bland annat eftersom de blåa bockarna som visar vem som har ett verifierat konto ”inte motsvarar branschpraxis och vilseleder användarna”.
”Eftersom vem som helst kan prenumerera på att få en sådan ’verifierad’ status påverkar det negativt användarnas förmåga att fatta fria och välgrundade beslut om äktheten hos de konton och det innehåll som de interagerar med”, hävdas det.
Makthavarna i Bryssel påstår vidare att X ”inte uppfyller kravet på öppenhet i fråga om annonsering eftersom företaget inte tillhandahåller en sökbar och tillförlitlig annonsdatabas” och man förfasar sig också över att X inte ”ger forskare tillgång till sina offentliga uppgifter”.
”I synnerhet förbjuder X berättigade forskare att självständigt få tillgång till dess offentliga data, till exempel genom skrapning, såsom anges i dess användarvillkor. Dessutom verkar X:s förfarande för att bevilja stödberättigade forskare tillgång till dess gränssnitt för tillämpningsprogrammering (API) avskräcka forskare från att genomföra sina forskningsprojekt eller inte ge dem något annat val än att betala oproportionerligt höga avgifter”, påstår man vidare.
En hämndaktion?
”Om kommissionens preliminära synpunkter slutligen skulle bekräftas, skulle kommissionen anta ett beslut om bristande efterlevnad där det konstateras att X bryter mot artiklarna 25, 39 och 40.12 i direktivet om digitala tjänster. Ett sådant beslut skulle kunna medföra böter på upp till 6 procent av leverantörens totala globala årsomsättning och ålägga leverantören att vidta åtgärder för att komma till rätta med överträdelsen”, hotar man och lovar att i ett sådant scenario ”tvinga” X att följa regelverket.
X-ägaren Elon Musk menar dock att det handlar om en ren och skär hämndaktion från makthavarna i Bryssel och berättar att EU-kommissionen nyligen ”erbjöd X ett illegalt hemligt avtal” där man skulle slippa höga böter – om man istället införde omfattande censur.
”De andra plattformarna accepterade överenskommelsen. Det gjorde inte X”, skriver han vidare.
The European Commission offered an illegal secret deal: if we quietly censored speech without telling anyone, they would not fine us.
The other platforms accepted that deal.
did not. https://t.co/4lKsaRsYoA
— Elon Musk (@elonmusk) July 12, 2024
”Låt er inte luras”
Den granskande journalisten och författaren Michael Shellenberger är inne på samma spår menar att ”den totalitarism som vi varnade för nu håller på att inträffa”.
”Europeiska unionen tvingar just nu stora teknikföretag att i hemlighet ägna sig åt masscensur. Google och Facebook går tydligen med på det. Endast Elon Musks X, bland de stora plattformarna, gör motstånd”, skriver han.
”Nu förbereder sig alltså EU för att straffa X med massiva böter – upp till 6 procent av de totala globala intäkterna. Jag kan inte föreställa mig en mer flagrant form av utländsk inblandning i våra inrikes angelägenheter än att utländska regeringar kräver hemlig masscensur av ideologiska och politiska skäl”, fortsätter han.
Shellenberger menar att ”det mest skrämmande” är hur statliga underrättelse- och säkerhetstjänster tycks vara direkt inblandade i kravet på censur – samtidigt som samma regeringar dagligen varnar för rysk censur.
”Låt er inte luras av vad som händer. Regeringar och tidigare underrättelsetjänstemän i Europa, Australien, Israel, Brasilien, Ukraina och andra länder kräver inte bara censur utan sprider också ofta sin egen desinformation”, förklarar han.
The totalitarianism we warned of is happening.
The European Union is at this moment forcing big tech companies to secretly engage in mass censorship. Google and Facebook are, apparently, going along with it.
Only Elon Musk’s X, among the major platforms, is resisting.
A few… pic.twitter.com/CO1TFJqXfz
— Michael Shellenberger (@shellenberger) July 12, 2024
”Måste kämpa emot”
Han argumenterar för att EU:s påståenden om att det skulle finnas mer falsk information på X än på andra hårdare censurerade plattformar är direkt felaktigt. Snarare har X en större och mer långtgående yttrandefrihet där diskussion och dialog används ”för att ge sammanhang åt kontroversiellt innehåll” – snarare än bannlysningar och blockeringar.
”Vad EU vill är att dess expertkommittéer, inte Community Notes, i hemlighet ska bestämma vad vi får läsa och säga på nätet. Detta är oetiskt och strider mot konstitutionen. En annan viktig del av EU:s desinformation är att ”forskare” ska få tillgång till X:s interna data, som Musk stängde av när han köpte Twitter. Men de människor som vill ha uppgifterna är inte forskare. De är censuraktivister, av vilka många har djupa relationer med regeringar i allmänhet och underrättelsetjänster i synnerhet”, fortsätter han.
Schellenberger varnar för att om EU lyckas censurera X och de övriga stora internetplattformarna så kommer någon yttrandefrihet inte längre att finnas – utan enbart regeringskontrollerade yttranden.
”Många människor oroar sig med rätta över konsekvenserna av att en enda man, Elon Musk, är allt som står mellan oss och utländska regeringars totalitära censurplaner. Jag oroar mig också för det. Våra yttranden är omistliga. Det är inte något som regeringarna ger oss”.
”Vi måste kämpa emot. Även om vi bör vara tacksamma mot Musk för att han står upp mot de totalitära aktörerna i Europa, Brasilien och Australien, måste vi bygga en medborgarrörelse för att slå tillbaka”, uppmanar journalisten.
We look forward to a very public battle in court, so that the people of Europe can know the truth https://t.co/nKBGEPxeEa
— Elon Musk (@elonmusk) July 12, 2024
Även TikTok kan straffas
Det kan också noteras att X inte är den enda plattformen som EU-ledarna vill straffa och ”tvinga in i ledet”. Även kinesiska TikTok har länge anklagats för att vara en plattform där det sprids ”desinformation” och ”hat” och man ska utreda om även denna bryter mot DSA – i så fall riskerar även de att tvingas böta sex procent av sin globala omsättning.
Historiskt har regeringar i USA och EU framförallt förlitat sig på att de stora plattformarna på eget initiativ censurerar bort kontroversiellt och politiskt inkorrekt innehåll – exempelvis kritik mot massinvandring, feminism eller hbtq-rörelsen, vilket också har skett i stor skala på bland annat Youtube och Facebook.
På senare tid tycks man dock delvis ha bytt fokus och istället mer explicit börjat tvinga plattformarna att införa olika former av censur – och hotat dem med straffavgifter och böter om de vägrar.