Den senaste tiden har amerikansk polis fått hård kritik för att använda drönare för att övervaka de egna medborgarna. Drönare är dock inte det enda som används för att kontrollera och ha koll på befolkningen – även polishelikoptrar har satts in för just detta syfte och nu har 1,8 terabyte inspelat material läckt ut på internet.
Det handlar om läckta övervakningsbilder som kommer från helikoptrar tillhörande Dallas polisdistrikt i delstaten Texas samt liknande bilder från polisen i Georgia. Att läckan kommit till allmänhetens kännedom beror på att aktivistgruppen Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) som arbetar för ökad transparens i offentligheten publicerat materialet på sin hemsida.
Källan som försåg aktivistgruppen med materialet konstaterar att polisen lagrat de potentiellt ytterst integritetskränkande övervakningsbilderna på en mycket osäker molntjänst och att det inte var några problem för obehöriga att komma över bilderna.
Wired som gått igenom bilderna noterar att ett stort antal privatpersoner syns i materialet – inklusive människor som står i sina egna trädgårdar eller uteplatser eller sitter i sina bilar och man menar att läckan tydligt visar de stora riskerna som finns med att samla in och lagra känsliga bilder.
– Det här är exakt en av de saker som människor hela tiden varnar om, särskilt när det kommer till regeringens övervakning och företags datamining. Inte bara är övervakningen problematisk och oroande i sig själv, men informationen behandlades inte heller på det sätt som vi har blivit lovade, säger Emma Best från DDoSecrets.
Polisen i Dallas bekräftar att de läckta bilderna kommer från deras helikoptrar. Man vill samtidigt inte ge några kommentarer i övrigt om hur man hanterar och lagrar den känsliga information som man samlar in – eller hur länge denna sparas, något som genererat skarp kritik.
– Det här är ett kristallklart exempel på hur massövervakning gör vårt samhälle mer osäkert – inte mer säkert. Både företag och regeringar är fruktansvärt dåliga på att skydda den känsliga data som de samlar in, säger Evan Green från den digitala rättighetsgruppen Fight for the Future.
Wired noterar också att de bilder som tagits av polishelikoptrarna är mycket skarpa och detaljerade och hur en helikopter högt upp i luften mycket noggrant kan följa och dokumentera vad som sker nere på marken. Emma Best tror inte heller att allmänheten förstår att helikoptrarna används för massövervakning.
– Folk tror att polishelikoptrarna är trafikhelikoptrar, men de är mycket mer än så. De är utrustade med teknologi som låter polisen övervaka människor som inte har någon aning om att de blir övervakade. Det är viktigt för allmänheten att förstå vad polisens teknologi redan idag kan användas till och vad den kan användas till snart. Annars kan inga informerade diskussioner genomföras eller beslut tas.
Wired skriver vidare att det på flera av filmklippen ser ut som att helikoptrarna inte söker efter något särskilt att filma eller fotografera utan att det i många fall tycks handla om att dokumentera allt och alla i området, något som oroar Evan Green och Fight for the Future.
– Det är inte förvånande men det är alarmerande, menar han och påpekar att det i en urban miljö med många människor är särskilt viktigt för polisen att bara filma sådant som är av relevans, exempelvis pågående brott.