Nu blir vaccinationspass verklighet i Sverige

Coronarepressionen

publicerad 4 februari 2021
- av Markus Andersson
De som inte tar vaccinet kommer troligen inte få resa eller besöka kulturella evenemang, meddelar socialministern Lena Hallengren (S).

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots pandemiöverdrifterna och de allvarliga rapporterna om dödsfall relaterade till coronavaccinet meddelar det politiska styret i Sverige nu att man kommer att införa digitala vaccinationsintyg – som väntas avkrävas av svenskarna bland annat för att få tillåtelse att besöka kultur- och idrottsevenemang.

Något som profilerade ultraglobalister och ledande vaccinlobbyister som Bill Gates arbetat för under lång tid ser nu ut att bli verklighet i Sverige när regeringen nu definitivt klargör att man planerar att stärka förutsättningarna för att villkora svenskarnas rörelsefrihet med om man låtit sig injiceras med det kontroversiella coronavaccinet eller inte.

– Nästan lika efterlängtat som själva vaccinet. Ett kvitto på att du fått sprutan, kanske en möjlighet att åka utomlands, menar socialministern Lena Hallengren (S) under en pressträff.

Hon förklarar vidare att alla som tagit sina sprutor ska ha rätt att få ett intyg från vaccinatören – intyg som regeringen uttrycker förhoppningar om ska kunna ge en rad fördelar för den vaccinerade jämfört med den som väljer att inte ta vaccinet. Tanken är att exempelvis möjligheten att flyga och att besöka andra länder kan komma att inkluderas bland dessa, samt att besöka kulturella eller andra sociala evenemang.

– Det ska vara enkelt för den som ska utfärda beviset, för den som ska använda det, och för den som ska kontrollera det, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Den ”digitala infrastrukturen” för vaccinpassen beräknas vara klara redan till den första juni.

Ygeman menar vidare att det digitala vaccinintyget ska göra det ”snabbt och enkelt” för svenskarna att kunna visa att de vaccinerat sig och han får medhåll av Hallengren.

– Internationella processer pågår redan kring tekniska lösningar och standarder för vaccinationsintyg. Det finns ett behov av svensk närvaro för att både säkerställa att svenska ståndpunkter lyfts, men också för att återföra eventuella slutsatser och rekommendationer till berörda svenska aktörer, säger socialminister Lena Hallengren.

Man är öppna med att man överväger krav på vaccinationsintyg för resor och också för alla som vill besöka kultur- eller idrottsevenemang.

Det är E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Sverige kommuner och Regioner som tillsammans med utfärdare av vaccinationsintyg omedelbart ska börja arbeta på den digitala infrastrukturen kring vaccinationspassen och målsättningen är att intygen ska börja utfärdas redan den 1 juni.

Noterbart är att införandet av de digitala vaccinationsintygen åtminstone delvis sker på uppmaning av Världshälsoorganisationen.

Regeringen ger även Folkhälsomyndigheten i uppdrag att delta i och samordna det svenska deltagandet i Världshälsoorganisationens (WHO) arbete rörande digitala vaccinationsintyg för covid-19. Uppdraget syftar till att säkerställa att de förslag och rekommendationer som WHO fastställer i så hög utsträckning som möjligt ligger i linje med eller går att integrera i såväl den nationella som i den EU-gemensamma struktur som arbetas fram på området”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!