Jack Dorsey avgår som Twitter-vd

publicerad 30 november 2021
- av Markus Andersson
Teknikchefen Parag Agrawal (tv) efterträder Dorsey.

Twitter-vd:n Jack Dorsey meddelade under måndagen att han kommer att avgå. Den censurivrande medgrundaren till den sociala plattformen kommer nu att ersättas av bolagets teknikchef Parag Agrawal.

Enligt ett pressmeddelande kommer Dorsey att lämna sin roll med omedelbar verkan – enligt honom själv för att han ”tror att bolaget är redo att gå vidare från sina grundare”.

Jag vill att ni alla ska veta att det här var mitt eget val och att jag äger beslutet. Det var ett tufft sådant såklart. Jag älskar den här tjänsten och företaget och er alla så mycket. Jag är verkligen ledsen – men samtidigt glad. Det finns inte många företag som når den här nivån och det finns inte många grundare som väljer sitt företag framför sitt ego. Jag vet att vi kommer att bevisa att det här var rätt drag”, skriver han.

Det är dock inte första gången Dorsey lämnar posten som vd för Twitter. Samma sak inträffade 2008 – två år efter plattformens grundande men han återinsattes sedan på posten 2015.

Så sent som förra året uppmanade riskkapitalisten och mångmiljardären Paul Singer också Dorsey att lämna sin position som Twitter-vd eftersom han ansåg att Dorsey inte borde vara vd för Twitter och för Square – ett företag som sysslar med digitala betallösningar samtidigt.

Twitters indiske teknikchef Parag Agrawal tar nu över som vd och blir den som förväntas leda företaget till målsättningen att nå 315 miljoner aktiva användare som går att tjäna pengar på i slutet av 2023 – jämfört med drygt 200 miljoner idag.

Dorsey, som bedöms ha en förmögenhet på omkring 11 miljarder dollar, har också gjort sig känd som en uttalad anhängare av censur av högerpolitiskt inriktade kommentatorer och även politiker. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur han i en inspelning, efter att Twitter permanent bannlyst dåvarande president Donald Trump, meddelade att man planerade att släcka ner betydligt fler konton – och att man bland annat ska fokusera på att stänga ner det han benämner som ”konspirationsteoretiker”.

Twitter har under lång tid uppmärksammats för att bannlysa en stor mängd nationalistiska, vaccinskeptiska och invandringskritiska twittrare och har dessutom tagit bort möjligheterna att länka till den avsevärt mer frihetliga Youtube-konkurrenten Bitchute. Huruvida företagets nye vd kommer att lätta på censuren eller inte är i dagsläget oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!