EU utreder Facebook för brott mot konkurrensregler

publicerad 15 juni 2021
- av Sofie Persson
EU Facebook
EU-kommissionen, Bryssel.

EU startar nu en utredning mot Facebook, som misstänks för att ha brutit mot konkurrensregler genom att använda data från andra konkurrenter. Storbritannien har också öppnat upp en formell utredning mot den sociala mediejätten av samma anledning.

Facebook misstänks nu för att ha använt data från andra konkurrenter och med den motiveringen EU-kommissionen öppnar upp en utredning mot dem, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Misstankarna rör sig om att Facebook har brutit mot EU:s konkurrensregler och skaffat sig olagliga fördelar på annonsmarknaden. EU-kommissionen skriver att man kommer att titta på hur de använt reklamdata och om det samlats in från specifika annonsörer för att sedan kunna konkurrera med dem via exempelvis Facebook Marketplace. De kommer också att bedöma om företaget knyter Marketplace till sitt sociala nätverk, vilket bryter mot EU:s konkurrensregler.

Facebook samlar på sig mängder av data från användarnas aktiviteter. Det gör det möjligt för dem att rikta sig till specifika kundgrupper“, säger Margrethe Vestager, kommissionens vice ordförande för konkurrensfrågor.

Efter en preliminär utredning finns det saker som tyder på att Facebook använder data från konkurrerande företag till sin fördel. Till exempel kan man få exakt information om användares preferenser från sina konkurrenters annonsaktiviteter och därmed använda det för att anpassa Marketplace.

Även Storbritannien har öppnat upp en utredning i liknande anda, rapporterar Omni. Det brittiska konkurrensverket Competition and Markets Authority meddelade att en liknande utredning kommer att göras samt att de kommer att samarbeta med EU – dock är utredningarna separata.

Någon tidsgräns för utredningen finns inte, men skulle det visa på att Facebook gjort sig skyldig kan det handla om stora bötesbelopp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!