EU-kommissionen: Sverige betalar för lite till unionen

publicerad 24 augusti 2019

Budgetförhandlingarna inom EU är inne i ett intensivt skede. Sverige vill inte betala mer i medlemskapsavgift, men EU-kommissionen anser, att Sverige betalar alldeles för lite. Det skriver SR/Ekot.

– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, hävdar Gert-Jan Koopman, generaldirektör på EU-kommissionen, som har besökt Stockholm.

Idag betalar Sverige 0,7 procent av BNP jämfört med 0,8 procent som är genomsnittet. För att täcka hålet som blir i budgeten, när Storbritannien lämnar EU, vill EU-kommissionen att den svenska avgiften höjs med 40 procent under de kommande åren.

Koopman säger dock, att den faktiska ökningen bara blir runt tio procent, eftersom tillväxten samtidigt ökar.

Sverige driver också på för att EU:s bidrag skall villkoras, så att länder som vägrar ta emot migranter straffas ekonomiskt. Det går dock inte, menar Koopman. Det finns inte lagstiftning i EU idag som tvingar länder att ta emot migranter.

Däremot kan EU-kommissionen tänka sig, att länder som tar emot migranter belönas med extra EU-bidrag, och det skulle praktiskt betyda att länder som inte tar emot migranter får mindre pengar.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.