Ekonomi

EU-kommissionen: Sverige betalar för lite till unionen

Budgetförhandlingarna inom EU är inne i ett intensivt skede. Sverige vill inte betala mer i medlemskapsavgift, men EU-kommissionen anser, att Sverige betalar alldeles för lite. Det skriver SR/Ekot.

– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, hävdar Gert-Jan Koopman, generaldirektör på EU-kommissionen, som har besökt Stockholm.
Idag betalar Sverige 0,7 procent av BNP jämfört med 0,8 procent som är genomsnittet. För att täcka hålet som blir i budgeten, när Storbritannien lämnar EU, vill EU-kommissionen att den svenska avgiften höjs med 40 procent under de kommande åren.

Koopman säger dock, att den faktiska ökningen bara blir runt tio procent, eftersom tillväxten samtidigt ökar.

Sverige driver också på för att EU:s bidrag skall villkoras, så att länder som vägrar ta emot migranter straffas ekonomiskt. Det går dock inte, menar Koopman. Det finns inte lagstiftning i EU idag som tvingar länder att ta emot migranter.

Däremot kan EU-kommissionen tänka sig, att länder som tar emot migranter belönas med extra EU-bidrag, och det skulle praktiskt betyda att länder som inte tar emot migranter får mindre pengar.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!