Coronavirusets spridning

EU-kommissionens svar på coronasmittan – inleder övervakning av mobiltelefoner

publicerad 27 mars 2020
EU-kommissionen vill kunna övervaka allmänhetens mobiltelefoner.

Åtta stora teleoperatörer har nu gått med på att dela med sig av sina kunders platsdata till EU-kommissionen. Den integritetskränkande åtgärden motiveras med att det tillfälligt ska bli lättare att spåra coronasmitta, men metoden får också stark kritik som ett farligt steg mot ökad totalitarism.

De åtta teleoperatörer som kommer att dela med sig av sina kunders information är Vodafone, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia och A1 Telekom Austria, skriver IDG.

Den kontroversiella metoden att samla in mobildata med motiveringen att spåra coronasmitta används nu bland annat Danmark, Norge och Tyskland. I Sverige görs detta ännu inte, men statsepidemiologen Anders Tegnell har tidigare gått ut med att Folkhälsomyndigheten i Sverige och överväger att göra det.
Officiellt heter det att all data som samlats in kommer att vara fullständigt anonymiserad och att den när krisen är slut kommer att raderas. Även Wojciech Wiewiorowski, chefen för EU:s datatillsynsmyndighet är positiv till massövervakningen, men anser att enbart auktoriserade experter borde få tillgång till informationen som samlas in.

Många ser dock med skepsis och oro på utvecklingen, särskilt med de luddiga formuleringarna om att informationen kommer att raderas när krisen bedöms vara över. I praktiken innebär det att ingen vet hur länge övervakningen kommer att fortgå, och man vet heller inte vilka som kommer få tillgång till datan. Även effektiviteten av metoden ifrågasätts på forum och sociala medier.

– Platsdata är något som är väldigt känsligt, i nivå med ansiktsbilder kanske och därför så menar man att det här kan bli en farlig [metod], ja vad blir konsekvenserna egentligen. Alltså vi är i ett krisläge nu men skulle det här kunna skapa ett prejudikat så att det i framtiden blir mer så att säga accepterat att ta del av sådan här information för myndigheter, och det är väl det som kritikerna lyfter när de debatterar den här frågan, kommenterar Ekots teknikreporter Sven Carlsson i Sveriges Radio.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!