26 miljarder användaruppgifter läckta

publicerad 30 januari 2024
- av Sofie Persson
Cirka 1,4 miljarder läckta användaruppgifter kommer från den kinesiska meddelandeappen Tencent QQ.

Läckan innehåller data från flera tidigare intrång och omfattar 12 terabyte information tillsammans med 26 miljarder användaruppgifter. Den innehåller användardata från bland annat LinkedIn och Twitter och är med största sannolikhet den största läcka som någonsin upptäckts.

Det var förra veckan som databasen med läckta uppgifter upptäcktes av researchern och ägaren för securitydiscovery.com Bob Dyachenko tillsammans med cybernews.com. Enligt teamet, som kallar det för “alla intrångens moder”, innehåller det läckta materialet mestadels information från tidigare dataintrång, men det är samtidigt mycket troligt att det innehåller ny data som inte har publicerats tidigare.

Vidare innehåller materialet 26 miljarder användaruppgifter fördelade i 3 800 mappar, där varje mapp motsvarar ett separat dataintrång. Det tros vara den största läckan som någonsin upptäckts.

Uppgifterna är extremt farliga eftersom hotaktörer kan utnyttja de aggregerade uppgifterna för ett brett spektrum av attacker, inklusive identitetsstöld, sofistikerade phishing-system, riktade cyberattacker och obehörig åtkomst till personliga och känsliga konton, säger forskarna.

Olika lösenord

Det största antalet uppgifter, 1,4 miljarder, kommer från Tencent QQ, en kinesisk app för snabbmeddelanden. Vidare finns uppgifter från bland annat MySpace, Twitter, Linkedin, Adobe, Badoo och kinesiska Weibo. På cybernews.com uppdaterar forskarna så att man kan söka efter sin e-postadress för att se om man blivit drabbad.

Cyberforskarna uppmanar dock användare att vara “vaksamma och ta hand om sin cyberhygien”, där man bör använda starka lösenord som är svåra att gissa sig till, aktivera multifaktorautentisering på alla viktiga konton och inte ha samma lösenord på olika sajter.

Förra veckan uppmärksammades även att över 70 miljoner inloggningsuppgifter har läckt genom så kallad phishing, bland annat var det användaruppgifter till Paypal, Netflix och Facebook.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!