Uppsala farligare än Malmö – polisen står handfallen

publicerad 19 december 2019

Det tidigare så lugna Uppsala har nu gått om Malmö i antal skjutningar per invånare.
– Det har gått snabbt och jag får intrycket att polisen är i viss mån tagen på sängen, säger kriminologen Manne Gerell om utvecklingen.

Kenneth Ågren, chef för Polisens avdelning för grova brott i Uppsala beskriver en bekymmersam situation för polisen och noterar att våldet inte endast drabbar olika kriminella gäng. Ågren berättar som exempel om en holländsk student som hamnade mitt i skottlinjen för en uppgörelse.

Han hade precis börjat studera här. Han åkte hem och kommer förmodligen aldrig att återvända till Uppsala, säger Ågren till Fplus.se.

Uppsala toppar statistiken vad det gäller skjutningar och staden har nu gått om Malmö i antal skottlossningar per 100.000 invånare. Regionpolischef Carin Götblad har berättat hur skjutningarna tycks fortsätta, trots det idoga arbete som görs för att motverka det.

Regionen är hårt drabbad. Vi har aldrig sett så många minderåriga som är involverade i brotten och som springer de grovt kriminellas ärenden.

Lokalpolischefen Jale Poljaverius beskrev i måndagens Aktuellt hur runt 160 gängmedlemmar för en kamp mot varandra i Uppsala, och att han noterat fem gänggrupperingar. Han beskriver ett klanliknande nätverk, en dyster bild som Kenneth Ågren delar.

Det är oerhört frustrerande och jag undrar hur vi ska få stopp på det. Vad händer med vårt fina Sverige?

Han menar att marknadsandelar inom narkotikaförsäljningen ligger till grund för skjutvapenvåldet.

80 procent av morden i Uppsala är knivmord och de har ökat mycket sedan 2015. Detta rör ofta de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan som också vill in och ta marknadsandelar.

Ågren säger att den tunga kriminaliteten snabbt sprider sig norrut och menar att en icke fungerande integration har bidragit till utvecklingen. Han noterar att segregationen är påtaglig även i sammanhang från sitt mångåriga engagemang i idrottsrörelsen och att det bildas lag med etniskt homogena grupper, något han anser motverkar integrationen ytterligare.

Jag är egentligen inte så förtjust i att det bildas lag med namn som Kurdistans FF, Syrianska, Assyriska med mera. Har de barnverksamhet så kommer föräldrar dit och pratar med varandra på sina hemspråk. Ungdomarna borde blandas upp mer och komma i kontakt med infödda svenskar, annars förstärks segregationen ännu mer.

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö Universitet, bekräftar att det per 100.000 invånare har skett fler skjutningar i Uppsalaregionen än i Skåne och Stockholm.

Uppsala är inte den stad som tidigare har förknippats med gänguppgörelser och skjutvapenvåld. Det har gått snabbt och jag får intrycket att polisen är i viss mån tagen på sängen. De jobbar målinriktat i Uppsala nu, men det har kommit igång lite för sent, säger Gerell.

 

NB Nyhetsbyrån/Christopher Jarnvall

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!