Trots pandemiöverdrifterna: Regeringen stänger ner utelivet till mars

Coronarepressionen

publicerad 11 november 2020
- av Isac Boman
Socialminister Lena Hallengren minglar i Almedalen.

Coronarepressionen ser nu att tillta ytterligare i Sverige. Från och med den 20 november ända fram till den sista februari kommer det inte längre vara möjligt att ta en öl på krogen efter klockan 22. Statsministern Stefan Löfven och socialministern Lena Hallengren kräver också att ingen heller längre ska arrangera sociala arrangemang hemmavid.

Samtidigt som seriösa analytiker och läkare redan under lång tid konstaterat att den så kallade coronapandemin kraftigt har överdrivits och i allt väsentligt kan konstateras vara över, fortsätter konventionell propagandamedia sitt projekt att försöka piska upp en hysterisk rädsla för smittspridning i samhället. Detta speglar nu av sig även på Sveriges regering som ser ut att ytterligare närma sig den grad av totalitär repression som återfinns i många andra länder.

Just nu är läget ohållbart, och därför kommer pandemin kräva mer uppoffringar av oss alla, inte mindre, menar socialminister Lena Hallengren.

Enligt den nya förordning som förbereds av den socialdemokratiska regeringen ska serveringar sluta servera alkohol klockan 22.00 och vara utrymda redan klockan 22.30. Därtill kräver man att landets befolkning också avstår från att ordna sociala festtillställningar hemmavid.

Du ska inte ordna fester, du ska inte gå på fester, och jag utgår från att det inte är någon som planerar att arrangera eller gå på varken glöggmingel, 50-årskalas, bröllopsfester eller andra tillställningar, fortsätter Hallengren.

Du kan självklart handla din mat, men gå inte till butiker, shoppingcenter eller gym. Avstå från matcher och tävlingar, uppmanar socialministern.

Regeringen meddelar att man står inför ett ”nattsvart läge” och hänvisar till paragraf 10 i alkohollagens 3 kapitel som ger regeringen rätt att förbjuda eller begränsa servera alkohol i extraordinära lägen.

Regeringen kommer att vidta de åtgärder som krävs och vi kommer att använda de verktyg, också tvingande, som lagen ger oss att bryta smittspridningen, säger Hallengren.

Risken för smittspridning ökar när människor umgås inomhus under en längre tid. Nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Dessutom kan alkohol leda till att omdömet sviktar, att man börjar slarva med att hålla avstånd, menar hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.