Trots hälsoriskerna: Nu ska svenska skolbarn bära ansiktsmask

Coronarepressionen

publicerad 30 januari 2021
- av Markus Andersson
Flicka med munskydd.

Malmö blir den första kommun som erbjuder elever och personal kostnadsfria munskydd att bära i skolorna. Experter menar dock att barn absolut inte bör bära skydden under längre stunder eftersom det riskerar att leda till syrebrist och hjärnskador.

Det var Moderaterna och Centerpartiet som kom med initiativet att dela ut gratis munskydd till personal och elever – ett förslag som stöttades av hela den politiska oppositionen i kommunen, alltså alla partier utom L och S. Vidare vill man även att lärare och förskolepersonal ska vaccineras under arbetstid.

Malmös agerande strider mot rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, som fört fram att det finns mycket svagt vetenskapligt stöd för att bärandet av munskydd skulle minska smittspridningen av virus. Ändå väljer kommunen nu alltså att aktivt agera för att både barn och personal ska bära skydden i skolmiljöer.

– Enligt den senaste informationen är lärarna särskilt utsatta i pandemin. Vi ser också att lärarna har tagit ett stort ansvar. Jag hoppas att fler kommuner kommer att ta det här beslutet men hittills blir Malmö ganska unika, säger John Eklöf (M), vice ordförande i grundskolenämnden till Sydsvenskan.

Läkaren och neurologen
Margarite Griesz-Brisson har tidigare varnat för att barn och ungdomar absolut inte bör bära munskydd längre stunder eftersom dessas immunförsvar och hjärnor är särskilt aktiva och känsliga.

– Att beröva ett barns eller en tonårings hjärna från syre eller att begränsa den på något sätt är inte bara farligt för deras hälsa, det är helt kriminellt. Syrebrist hämmar hjärnans utveckling och skadan som blir resultatet kan inte reverseras
, menar Griesz-Brisson.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!