MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 2 juli 2025

onsdag 2 juli 2025


Tips för hösten och vintern – som alla har råd med

publicerad 2 oktober 2022
– av Redaktionen
Den unika, transportabla bastun Solar Egg i Kiruna 2017.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I de tuffa ekonomiska tider vi genomlever blir plånboken kanske tom för många redan efter elräkningen eller bara en tur till affären.

Kanske känner man att man inte riktigt har råd att göra något roligt i höst och vinter, men det finns mycket att göra även under vinterhalvåret som inte kostar allt för mycket pengar.

När mörkret kommer till Sverige är det vanligt att känna sig lite nere och att modet sjunker. Bättre blir det inte med de ständigt ökade elpriserna och att maten snabbt blir dyrare. Många familjer har kanske har fått ställa in semestrar eller bara en sådan sak som att kunna ha fredagsmys med barnen. Därför har vi spanat lite extra efter tips att göra både för barn och vuxna under de mörka månaderna som är snälla mot plånboken.

Träffa nya människor

I många städer kan man hitta olika gratis-evenemang för barn. Exempelvis anordnar Kulturhuset i Bollnäs tillsammans med Bollnäs filmklubb familjelördag i november med gratis film för barn. I Hässleholm vill Göingebygdens Biologiska Förening satsa mer på familjeaktiviteter för att man vill engagera fler i föreningen. Därför anordnar man olika aktiviteter i naturen vid några tillfällen som passar både stora och små, där man säkerligen kan stöta på nya bekantskaper.

Har du hund och vill lära känna nya vänner anordnar exempelvis Norrtäljes lokala kennelklubb hundpromenader med teman i Rimbo och Norrtälje under hösten. Extra tips för hundägare är att många hundklubbar erbjuder gratis prova på-aktiviteter för dig och din hund som exempelvis nosework eller agility, där kan man både lära sig något nytt men också lära känna andra hundägare.

De lokala biblioteken har ofta också mer än bara böcker, ofta anordnar de olika evenemang som exempelvis författarbesök, barnaktiviteter, poesikvällar och mycket annat. Även läxhjälp kan erbjudas på vissa bibliotek för barnen.

I många större städer, men även små, anordnar man ibland så kallade öppna scener för den som har en talang att visa upp. Det kan vara att spela musik, läsa en dikt eller kanske köra lite stand up. Där kan man kanske hitta fler bekantskaper med liknande intressen, om inte annat brukar det vara en trevlig upplevelse. I Piteå har man exempelvis en öppen scen på Kaleido den 26 oktober.

Ett annat tips är att kika in på studiefrämjandet och kika vad det finns för olika aktiviteter i staden man bor i.

Många hundar uppskattar agility. Foto: Linnea Björk Timm/CC BY-NC-SA 2.0

Kreativitet

Istället för att bygga en snögubbe, varför inte pröva något helt nytt? Skapa skulpturer, byggnader, snödjur eller vad man än känner för. Ett tips är att skapa en konstutställning med era kreationer i trädgården, eller i den lokala parken. För snäppet färggladare: Blanda vatten tillsammans med hushållsfärg och låt barnen måla kreationerna eller bara i snön.

Pyssla med barnen med vad som finns hemma. Börja spara på tomma toarullar, äggkartonger eller trasiga kläder att ta tygbitar från. En gammal stålgalge kan exempelvis göras om till en bas för en krans. Gamla böcker kan bli ett roligt pyssel som kanske passar bättre för de vuxna eller äldre barn. Ett tips är att kolla på loppisar då många ofta antingen säljer böcker väldigt billigt eller ibland skänker bort. Ofta kan man även hitta annat bra och billigt (ibland gratis) pysselmaterial. Ofta är det enbart fantasin som sätter gränserna när det kommer till pyssel.

Ett gammalt hederligt knep är trolldeg, som ofta uppskattas av barnen. Finns det utrymme i plånboken att köpa lite fågelfrön och kokosfett finns det flera sätt att låta barnen skapa egna fågelmatare att hänga upp till vinterhungriga småfåglar.

Träna

När det blir mörkare och kallare ute kanske många föredrar att hålla sig inne och det kan bli en hel del stillasittande framför teven. Ett tips är att testa stadens gym, ofta får man testa en gång gratis och finns det några gym har man träning en stund framöver varje vecka… På vissa orter kan det också finnas prova på gratis, eller billigt, inom olika sporter som exempelvis yoga, klättring eller tennis. Stockholms barnidrottsförening erbjuder exempelvis gratis prova på för barn i exempelvis parkour och bamsegympa. Ett tips om man använder Facebook är att söka på ”prova på” under evenemang. Kanske hittar man på vägen ett nytt intresse.

Ett tips på svettig träning är (om det faller sig) är att plumsa i hög snö. Om inte annat blir en dag i pulkabacken ett rejält pass om man springer upp för backen (eller efter barnen) i några timmar.

Ett annat tips är att ta med högtalaren ut och kör dansstopp med barnen, något som fungerar lika bra på höst eller vinterkvällar som på sommaren.

Gå ut

Även om man är frusen av sig så slår det sällan fel att faktiskt lämna hemmet och ta sig ut i naturen en stund. Det gör gott för både kropp och själ. Ett tips är ta med barnen ut i skogen när snön fallit och titta efter spår från djur. Försök identifiera djuret och lär er om det, hur det lever och äter. Ofta behöver man inte gå långt i skogen för att stöta på djurspår. Ta samtidigt med matsäck eller bestäm er för att stanna och grilla någonstans. Vi har exempelvis tidigare tipsat om hur man bäst gör upp eld i naturen. Är man less på korvgrillning (vem som nu blir det) kan man testa att grilla pinnbröd, som är både enkelt och billigt att göra.

Håll koll på när det ska vara norrsken och försök hinna på ljusfenomenet när det kommer. Det ses bäst utanför staden och längre norrut i landet.

I flera städer samlas ofta änder och andra sjöfåglar, ett resultat av att det fötts upp för många i jaktsyfte som sedan inte blivit skjutna och som inte lärt sig om flyttning, vilken kan vara roligt för barnen att titta på. Det går bra att mata fåglarna, men man ska helst inte mata med bröd, menar Stockholm Vildfågel. Välj istället havre- och kornkross, sallad, fågelfrön (ej oskalade fågelfrön då skalet kan skada fågeln) eller vindruvor.

Vill man ut och vandra men känner sig osäker eller vill ha sällskap finns det på flera håll i landet gratis guidade turer i skog och mark. Exempelvis har man i Kristianstads kommun guidade vandringar kring Kjugekull varje tisdag. I Örebro län har man varje månad något som kallas Månadens reservat där man besöker olika naturreservat tillsammans med guider.

Foto: Sofie Persson/Nya Dagbladet

Skrämseltaktik

När mörkret faller över Sverige kan det vara extra mysigt att bli lite rädd, i gott sällskap. Varför inte skippa den traditionella skräckfilmen och berätta spökhistorier för varandra i mörkret? Har man ingen bra historia finns det mängder med skräckpoddar man kan sätta igång. Extra mysigt kanske det är att gå ut i skogen om kvällen och tända en brasa, att bara sitta där i mörkret och lyssna på ljuden omkring kan ge rysningar längs ryggraden.

I Gamla stan i Stockholm har det sedan lång tid funnits spökvandringar, men något relativt nytt är att man kan ladda ner en app som ger en autoguide till en historisk spökvandring anpassad för barn. Guiden är gratis att använda.

Inne i värmen

I Sverige har vi många allmänna bastur som ofta inte kostar många kronor att besöka, men däremot finns också tillgång till gratis bastubad på flera håll i landet. Besöker man Göteborg kan man gå till den allmänna bastun, även kallad Svettekörka, i Jubileumsparken. Den har under året varit under reparation, men ska öppna igen i höst.

På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärerna Bigert & Bergström den nu världsberömda bastun Solar Egg 2017.  Bastun är portabel och förutom på flera platser i Sverige har den även besökt Köpenhamn och Paris. Bastun har tidigare varit gratis att boka för ett besök, men än är det oklart vart den kommer hålla hus i år. Håll koll på Riksbyggens hemsida för information.

Den 29 oktober anordnas Trollcon i Trollhättan som bjuder på ”en rad nördiga och spelrelaterade aktiviteter” som exempelvis cosplay-tävling, utställningar och föreläsningar.

Var publik! Kanske framför allt i Stockholm spelas många program in och flera kräver publik. Ofta är det gratis och först till kvarn som gäller. Gillar man dans ska man dock ta sig till Uppsala där Danskarusellen går av stapeln och behöver publik den 25 november.

Gå på en föreläsning. Flera universitet som exempelvis Uppsala erbjuder öppna föreläsningar för allmänheten. Det går även att kika efter digitala föreläsningar. På tal om universitet, passa på att sök en högskolekurs antingen via sen ansökan eller inför vårterminen. Flera går att läsa på distans.

Hör gärna av dig om du har tips som du tror andra läsare vore intresserad av.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Barnbrist i Sverige – nu vill regeringen veta varför

publicerad Igår 13:00
– av Jan Sundstedt
Även under goda ekonomiska tider är det få svenskar som väljer att skaffa barn.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Barnafödandet i Sverige befinner sig på historiskt låga nivåer. Under 2023 föddes i genomsnitt 1,43 barn per kvinna – det lägsta talet som någonsin registrerats. Nu tillsätter regeringen en utredning för att förstå varför allt färre vill bilda familj.

– Staten behöver fundera på faktorer som utgör hinder för barnafödande, som boende, ekonomi, jämställdhet och livsbalans, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en presskonferens på måndagen.

Om trenden håller i sig kommer varje ny generation att bli cirka 30 procent mindre än den föregående, vilket innebär stora konsekvenser för arbetsmarknaden och välfärdssystemet när färre i arbetsför ålder ska försörja en växande äldre befolkning.

– Barnafödande ska vara en personlig fråga, men det påverkar samhället i stort, konstaterade Forssmed, som också pekade ut den moderna dejtingkulturen som en av bovarna i dramat.

– Det finns indikationer om att relationer som uppstår genom dejtingappar på ett generellt plan är mer kortvariga och därför i lägre grad leder till familjebildning.

Under 2023 föddes 95 800 barn i Sverige – en minskning med 1 600 jämfört med året innan, enligt SCB. Nedgången syns i alla delar av landet och över samtliga samhällsgrupper.

Fåtal barn trots högkonjunktur

Historiskt har barnafödandet ofta följt konjunkturen, men det sambandet har brutits. Trots stark ekonomi under 2010-talet och ett föräldrasystem som vid internationell jämförelse är både generöst och välfungerande, har födelsetalen fortsatt sjunka.

– Barnafödandet minskar trots att Sverige befunnit sig i högkonjunktur och trots en i stora delar välfungerande förskola och en generös föräldraförsäkring, säger Forssmed.

Regeringen vill nu ta reda på vilka andra faktorer som kan ligga bakom att unga avstår från att skaffa barn. Enligt den forskning som Forssmed hänvisar till tvekar idag var fjärde ung kvinna inför att bli förälder – en kraftig ökning jämfört med för tio år sedan, då motsvarande siffra var en av tio.

En delförklaring som lyfts fram av socialministern är den tuffa och för många otillgängliga svenska bostadsmarknaden.

– För många dröjer eller uteblir drömmen om ett småhus, som ett exempel.

Psykisk ohälsa och existentiella kriser

Men regeringen vill också undersöka mer existentiella faktorer: hur oro för framtiden, psykisk ohälsa och känslan av meningsfullhet påverkar synen på föräldraskap.

– Vi vet att många unga söker sig till psykiatrin och många uppger att livet saknar mening. Att se sig själv ta hand om barn när det är svårt att ta hand om sitt eget mående, det är svårt, fortsatte Forssmed.

Uppdraget att leda den statliga utredningen går till Åsa Hansson, docent i nationalekonomi. I referensgruppen ingår bland andra Anna Björklund, författare till boken Kvinnomanualen, och Micael Dahlén, professor i lycka och välmående vid Handelshögskolan i Stockholm.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Regeringens utredare ser inget behov av nationellt tiggeriförbud

publicerad 30 juni 2025
– av Jan Sundstedt
Krister Thelin överlämnar utredningen till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tiggeriet har minskat, lokala förbud fungerar och ett nationellt förbud är inte nödvändigt. Det hävdar hovrättslagman Krister Thelin – samtidigt som han på uppdrag av regeringen ändå föreslår att tiggeri kriminaliseras i Sverige.

På måndagen lämnades utredningen Ett nationellt förbud mot tiggeri över till justitieminister Gunnar Strömmer (M). Thelin har sedan hösten 2024 haft i uppdrag att utvärdera befintliga regler och ta fram möjliga vägar för ett generellt förbud.

Men hans egen slutsats är tydlig: han ser inte något behov av ett svenskt tiggeriförbud idag.

– Det beror dels på att omfattningen av tiggeri ser annorlunda ut än det gjorde för tio år sedan. När kontanter används i allt mindre utsträckning lönar det sig inte för de utsatta grupper som inte sällan i organiserad form kom till Sverige, sade Thelin vid en presskonferens under måndagen.

Thelin pekar också på att dagens lagstiftning ger kommunerna tillräckliga verktyg. Flera kommuner, däribland Vellinge, Staffanstorp och Katrineholm, har redan infört lokala förbud mot tiggeri i vissa områden med stöd av ordningslagen och enligt utredaren fungerar systemet väl.

Trots detta innehåller utredningen två konkreta lagförslag om kriminalisering av tiggeri – i linje med direktiven från regeringen.

Regeringens syn är splittrad

Huvudförslaget i utredningen är att tiggeri ska kriminaliseras genom en ändring i brottsbalkens 16:e kapitel. Den som tigger för sin eller sin familjs försörjning ska enligt förslaget kunna dömas till böter. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Som alternativ föreslås att en ny bestämmelse införs i ordningslagen istället. Skillnaden mellan de två lösningarna är att brottsbalken reglerar det som juridiskt definieras som allmän plats, medan ordningslagen gäller för offentlig plats.

– Direktiven var så listiga att de säger att oavsett vad jag tycker om att införa ett tiggeriförbud eller inte så ska jag komma med ett förslag i den riktningen.

Frågan om ett nationellt tiggeriförbud har länge varit politiskt känslig i Sverige. Den har varit en profilfråga för Sverigedemokraterna och fanns med som vallöfte i valet 2022. I Tidöavtalet, som slöts mellan SD och regeringspartierna, fastslås att frågan ska utredas – men inte att något förbud automatiskt ska införas.

Regeringspartierna är splittrade i frågan. Moderaterna delar SD:s linje och vill se ett nationellt förbud. Kristdemokraterna är dock mer tveksamma och Liberalerna har tydligt motsatt sig en kriminalisering.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

SD: Riv upp könstillhörighetslagen och stoppa genuspedagogik i förskolan

HBTQ-lobbyn

publicerad 30 juni 2025
– av Jan Sundstedt
Jessica Stegrud (SD) anser inte att genuspedagogik hör hemma i det svenska skolväsendet.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraterna uppger att de vill riva upp den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft i morgon den 1 juli.

I en debattartikel kallar tre av partiets socialpolitiska företrädare lagen för ”ogenomtänkt, problematisk och direkt skadlig i flera avseenden” och man vill också se ett stopp för genuspedagogiken i svenska förskolor.

”Därför kommer vi också att söka stöd och verka för att lagen rivs upp under nästa mandatperiod”, skriver Jessica Stegrud, Carita Boulwén och Leonid Yurkovskiy i Schibstedägda Svenska Dagbladet.

Den nya lagen gör det möjligt för 16-åringar att ändra sitt juridiska kön utan könsdysforidiagnos, förutsatt att vårdnadshavare samtycker. Det krävs heller inte längre något tillstånd från Socialstyrelsen för könsmanipulerande kirurgi.

SD-företrädarna riktar skarp kritik mot lagen och menar att den förenklar möjligheten till ”könsbyte” på ett sätt som riskerar att leda till allvarliga felbehandlingar av unga. De pekar på att många unga som efterfrågar denna typ av behandlingar har andra underliggande psykiatriska diagnoser och att könsdysfori ofta är temporärt och försvinner efter puberteten.

”Vår uppfattning om frågan är dock oförändrad – lagändringen är ogenomtänkt, problematisk och direkt skadlig i flera avseenden”, slår man fast.

Vill avbryta genuspedagogik i förskolan

Utöver lagändringen vill SD också sätta stopp för genuspedagogik i förskolan. De hänvisar till metoder som så kallad ”motstyrning”, där personal uppmuntrar barn att leka utanför traditionella könsroller.

”I fall som dessa menar vi att den vuxne – som befinner sig i en överordnad maktposition – kan bidra till att skapa könsförvirring hos barnen”.

Enligt SD är det varje individs rätt att själv välja könsidentitet, och partiet menar att förskolan inte är rätt plats för ideologisk påverkan.

”Genus har ingen plats i det svenska förskoleväsendet och bör därför upphöra helt. Låt barn vara barn”, uppmanar man.

”Lämnats åt sitt öde”

SD föreslår även att staten ska utreda ersättning till personer som fått felaktig könsmanipulerande vård i ung ålder. De lyfter särskilt fram ungdomar som ångrat hormonbehandlingar eller kirurgi.

”Följderna i dessa fall kan för den enskilde, som haft sin tillit till vården, innebära ett livslångt lidande och permanenta fysiska men”.

Partiet menar att vården inte heller har tagit ansvar för de felaktiga och ofta mycket skadliga behandlingar som gjorts.

”Att de som drabbats av detta lämnats åt sitt öde utan så mycket som en ursäkt från dem som ansvarat för deras vård – som bevisligen var felaktig – är i vår mening under all kritik”.

Vill se oberoende granskning

De föreslår också att den könsbekräftande vård som redan getts i Sverige granskas genom en oberoende utredning.

”Den könsbekräftande vård som redan förts i Sverige bör även utredas genom en oberoende granskning, för att på så sätt ge oss ett större kunskapsunderlag och säkerställa att liknande felbehandlingar inte kan ske igen”.

”Vårt löfte är att vi kommer att göra vad vi kan för att driva igenom ovanstående förslag, och det första steget kommer att ske i form av att riva upp den ogenomtänkta könsidentitets­lagen. Frågan är bara om Moderaterna och Liberalerna då hunnit ta sitt förnuft till fånga och inse att detta inte var rätt väg att gå”, avslutar man.

I sammanhanget kan nämnas att statsminister Ulf Kristersson var drivande för att få igenom den hårt kritiserade lagen – och att kritiska moderata ledamöter kände sig tvingade att rösta ja – eftersom de annars var rädda för att förlora sina uppdrag.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Hundratals gängkriminella styr svensk brottslighet från utlandet

Organiserade brottsligheten

publicerad 29 juni 2025
– av Jan Sundstedt
Totalt har 124 internationellt efterlysta med koppling till svensk kriminalitet gripits i andra länder i år.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hundratals gängkriminella har lämnat Sverige – men fortsätter att dra i trådarna från utlandet.

Enligt Polismyndigheten har omkring 700 personer identifierats, och myndigheten trappar nu upp det internationella arbetet för att slå tillbaka mot de gäng som försöker organisera sig från trygg distans.

– I takt med att vi utvecklat och förändrat våra arbetsmetoder så har kriminella förflyttat sig till andra länder. Till en början skedde det till andra europeiska länder, men allt oftare till länder utanför Europa och Schengen, säger Stefan Hector, biträdande rikspolischef, i ett pressmeddelande.

Hittills i år har 124 internationellt efterlysta personer med koppling till svensk brottslighet gripits i utlandet. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året, då siffran stannade vid totalt 86 gripanden.

Enligt Hector är det utmanande att få fast gängledare och andra nyckelpersoner i länder där rättssystem och lagstiftning skiljer sig kraftigt från den svenska. För att hantera detta har svensk polis inlett samarbete med flera nyckelländer – bland andra Turkiet, USA, Irak och Förenade Arabemiraten.

– Det här är svårt och krävande och vi arbetar intensivt med framförallt att skapa relationer och samarbeten med andra länder, eftersom vi har gemensamma problem, förklarar han.

Utöver gripandena försöker polisen även sätta stopp för den växande digitala rekryteringen av unga till grov brottslighet. Fenomenet, där gäng lockar ungdomar att utföra våldsdåd genom så kallad violence-as-a-service, liknar i många fall vanliga jobbannonser.

Polisen leder nu en internationell insatsgrupp kallad OTF Grimm, tillsammans med Europol och myndigheter från sju andra länder, med målet att motverka rekrytering och våldsuppdrag som sprids online.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.