I de tuffa ekonomiska tider vi genomlever blir plånboken kanske tom för många redan efter elräkningen eller bara en tur till affären.
Kanske känner man att man inte riktigt har råd att göra något roligt i höst och vinter, men det finns mycket att göra även under vinterhalvåret som inte kostar allt för mycket pengar.
När mörkret kommer till Sverige är det vanligt att känna sig lite nere och att modet sjunker. Bättre blir det inte med de ständigt ökade elpriserna och att maten snabbt blir dyrare. Många familjer har kanske har fått ställa in semestrar eller bara en sådan sak som att kunna ha fredagsmys med barnen. Därför har vi spanat lite extra efter tips att göra både för barn och vuxna under de mörka månaderna som är snälla mot plånboken.
Träffa nya människor
I många städer kan man hitta olika gratis-evenemang för barn. Exempelvis anordnar Kulturhuset i Bollnäs tillsammans med Bollnäs filmklubb familjelördag i november med gratis film för barn. I Hässleholm vill Göingebygdens Biologiska Förening satsa mer på familjeaktiviteter för att man vill engagera fler i föreningen. Därför anordnar man olika aktiviteter i naturen vid några tillfällen som passar både stora och små, där man säkerligen kan stöta på nya bekantskaper.
Har du hund och vill lära känna nya vänner anordnar exempelvis Norrtäljes lokala kennelklubb hundpromenader med teman i Rimbo och Norrtälje under hösten. Extra tips för hundägare är att många hundklubbar erbjuder gratis prova på-aktiviteter för dig och din hund som exempelvis nosework eller agility, där kan man både lära sig något nytt men också lära känna andra hundägare.
De lokala biblioteken har ofta också mer än bara böcker, ofta anordnar de olika evenemang som exempelvis författarbesök, barnaktiviteter, poesikvällar och mycket annat. Även läxhjälp kan erbjudas på vissa bibliotek för barnen.
I många större städer, men även små, anordnar man ibland så kallade öppna scener för den som har en talang att visa upp. Det kan vara att spela musik, läsa en dikt eller kanske köra lite stand up. Där kan man kanske hitta fler bekantskaper med liknande intressen, om inte annat brukar det vara en trevlig upplevelse. I Piteå har man exempelvis en öppen scen på Kaleido den 26 oktober.
Ett annat tips är att kika in på studiefrämjandet och kika vad det finns för olika aktiviteter i staden man bor i.
Kreativitet
Istället för att bygga en snögubbe, varför inte pröva något helt nytt? Skapa skulpturer, byggnader, snödjur eller vad man än känner för. Ett tips är att skapa en konstutställning med era kreationer i trädgården, eller i den lokala parken. För snäppet färggladare: Blanda vatten tillsammans med hushållsfärg och låt barnen måla kreationerna eller bara i snön.
Pyssla med barnen med vad som finns hemma. Börja spara på tomma toarullar, äggkartonger eller trasiga kläder att ta tygbitar från. En gammal stålgalge kan exempelvis göras om till en bas för en krans. Gamla böcker kan bli ett roligt pyssel som kanske passar bättre för de vuxna eller äldre barn. Ett tips är att kolla på loppisar då många ofta antingen säljer böcker väldigt billigt eller ibland skänker bort. Ofta kan man även hitta annat bra och billigt (ibland gratis) pysselmaterial. Ofta är det enbart fantasin som sätter gränserna när det kommer till pyssel.
Ett gammalt hederligt knep är trolldeg, som ofta uppskattas av barnen. Finns det utrymme i plånboken att köpa lite fågelfrön och kokosfett finns det flera sätt att låta barnen skapa egna fågelmatare att hänga upp till vinterhungriga småfåglar.
Träna
När det blir mörkare och kallare ute kanske många föredrar att hålla sig inne och det kan bli en hel del stillasittande framför teven. Ett tips är att testa stadens gym, ofta får man testa en gång gratis och finns det några gym har man träning en stund framöver varje vecka… På vissa orter kan det också finnas prova på gratis, eller billigt, inom olika sporter som exempelvis yoga, klättring eller tennis. Stockholms barnidrottsförening erbjuder exempelvis gratis prova på för barn i exempelvis parkour och bamsegympa. Ett tips om man använder Facebook är att söka på “prova på” under evenemang. Kanske hittar man på vägen ett nytt intresse.
Ett tips på svettig träning är (om det faller sig) är att plumsa i hög snö. Om inte annat blir en dag i pulkabacken ett rejält pass om man springer upp för backen (eller efter barnen) i några timmar.
Ett annat tips är att ta med högtalaren ut och kör dansstopp med barnen, något som fungerar lika bra på höst eller vinterkvällar som på sommaren.
Gå ut
Även om man är frusen av sig så slår det sällan fel att faktiskt lämna hemmet och ta sig ut i naturen en stund. Det gör gott för både kropp och själ. Ett tips är ta med barnen ut i skogen när snön fallit och titta efter spår från djur. Försök identifiera djuret och lär er om det, hur det lever och äter. Ofta behöver man inte gå långt i skogen för att stöta på djurspår. Ta samtidigt med matsäck eller bestäm er för att stanna och grilla någonstans. Vi har exempelvis tidigare tipsat om hur man bäst gör upp eld i naturen. Är man less på korvgrillning (vem som nu blir det) kan man testa att grilla pinnbröd, som är både enkelt och billigt att göra.
Håll koll på när det ska vara norrsken och försök hinna på ljusfenomenet när det kommer. Det ses bäst utanför staden och längre norrut i landet.
I flera städer samlas ofta änder och andra sjöfåglar, ett resultat av att det fötts upp för många i jaktsyfte som sedan inte blivit skjutna och som inte lärt sig om flyttning, vilken kan vara roligt för barnen att titta på. Det går bra att mata fåglarna, men man ska helst inte mata med bröd, menar Stockholm Vildfågel. Välj istället havre- och kornkross, sallad, fågelfrön (ej oskalade fågelfrön då skalet kan skada fågeln) eller vindruvor.
Vill man ut och vandra men känner sig osäker eller vill ha sällskap finns det på flera håll i landet gratis guidade turer i skog och mark. Exempelvis har man i Kristianstads kommun guidade vandringar kring Kjugekull varje tisdag. I Örebro län har man varje månad något som kallas Månadens reservat där man besöker olika naturreservat tillsammans med guider.
Skrämseltaktik
När mörkret faller över Sverige kan det vara extra mysigt att bli lite rädd, i gott sällskap. Varför inte skippa den traditionella skräckfilmen och berätta spökhistorier för varandra i mörkret? Har man ingen bra historia finns det mängder med skräckpoddar man kan sätta igång. Extra mysigt kanske det är att gå ut i skogen om kvällen och tända en brasa, att bara sitta där i mörkret och lyssna på ljuden omkring kan ge rysningar längs ryggraden.
I Gamla stan i Stockholm har det sedan lång tid funnits spökvandringar, men något relativt nytt är att man kan ladda ner en app som ger en autoguide till en historisk spökvandring anpassad för barn. Guiden är gratis att använda.
Inne i värmen
I Sverige har vi många allmänna bastur som ofta inte kostar många kronor att besöka, men däremot finns också tillgång till gratis bastubad på flera håll i landet. Besöker man Göteborg kan man gå till den allmänna bastun, även kallad Svettekörka, i Jubileumsparken. Den har under året varit under reparation, men ska öppna igen i höst.
På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärerna Bigert & Bergström den nu världsberömda bastun Solar Egg 2017. Bastun är portabel och förutom på flera platser i Sverige har den även besökt Köpenhamn och Paris. Bastun har tidigare varit gratis att boka för ett besök, men än är det oklart vart den kommer hålla hus i år. Håll koll på Riksbyggens hemsida för information.
Den 29 oktober anordnas Trollcon i Trollhättan som bjuder på “en rad nördiga och spelrelaterade aktiviteter” som exempelvis cosplay-tävling, utställningar och föreläsningar.
Var publik! Kanske framför allt i Stockholm spelas många program in och flera kräver publik. Ofta är det gratis och först till kvarn som gäller. Gillar man dans ska man dock ta sig till Uppsala där Danskarusellen går av stapeln och behöver publik den 25 november.
Gå på en föreläsning. Flera universitet som exempelvis Uppsala erbjuder öppna föreläsningar för allmänheten. Det går även att kika efter digitala föreläsningar. På tal om universitet, passa på att sök en högskolekurs antingen via sen ansökan eller inför vårterminen. Flera går att läsa på distans.
Hör gärna av dig om du har tips som du tror andra läsare vore intresserad av.